Titelbord naar ontwerp van Ton van de Ven
V.l.n.r. Jan Verhoeven, Wilco Meeuwis, Ton van de Ven en Erik van den Brand

Veteranen Café "In den Wolk" ('2e rondje gratis') was de bijnaam van één van de ontwerpkantoren in de portocabins op het dienstencentrum, waar onder andere Jan Verhoeven werkzaam was. Het kantoor kreeg de naam omdat er regelmatig dikke rookwolken hingen, vooral rondom Jan Verhoeven die veel pijp rookte. In de jaren tachtig en negentig was het een spreekwoordelijk 'café' omdat het kantoor iedere ochtend het eerste uur van de werkdag werd gebruikt om met een aantal stafleden over de laatste (financiële) cijfers, bezoekersaantallen en beslissingen binnen het bedrijf te praten. Ton van de Ven had speciaal voor Café in de Wolk een geschilderd bordje op de deur ontworpen.

Het was niet alleen een dagelijkse bespreking tussen Eftelings creatievelingen, ook het managementteam kwam regelmatig in de ochtend langs om in informele sferen zaken voor te leggen of om te luisteren naar nieuwe ideeën.

Reinoud van Assendelft de Coningh, destijds adjunct-directeur, vertelt daarover:[1]

Altijd als wij iets voorbij zagen komen, een voorstel of iets van een reclamebureau, dan gingen we het even met Ton afstemmen. Dat kon het beste in de ochtend, want dan zat Ton altijd koffie te drinken bij Jan Verhoeven. Die hadden ideeën en Lex Lemmens en Piet Schapendonk zaten daar vaak bij. Dat was een ontzettend leuk sfeertje. Daar kon je iets inbrengen en dat werd dan gefixt. En dat was altijd goed.

Jan Verhoeven vertelt over de gang van zaken:[2]

Ik rookte pijp; dan kwam Chantel van Beurden koffie drinken, daar kwam de directiesecretaresse langs, daar kwam de chef exploitatie, chef horeca… Ik wist dus precies elke dag het aantal bezoekers, de omzet per winkeltje per dag - iedere dag kwamen ze dat vertellen of ik belde er over op. En dan hadden we koffie met koekjes, thee en chocomel en dan tot 10 uur, half 11 werd er niks gedaan bij ons. Allemaal zodat we dan wisten wat we wel en niet moesten doen, dat was gewoon een antenne die uitstond.


Verwijzingen
  1. Persoonlijk gesprek met Reinoud van Assendelft de Coningh, 2010
  2. Persoonlijk gesprek met Jan Verhoeven, september 2013