Het Efteling Klank en Spektakel Festijn is een serie van optredens van artiesten in de Efteling. Orkesten, korpsen, goochelaars, slangenbezweerders, toneel- en volksdansgroepen treden op voor de bezoekers van het park.[1] De laatste jaren zijn het vrijwel uitsluitend amateur-muziekgezelschappen die hun kunsten tentoonspreiden.

Het draagt deze naam sinds 1988. Eerder waren er het Eftelings Gouden Podium en Efteling Debutantenfestijn, maar groot verschil met dit evenement is het niet jureren of met prijzen belonen van de groepen. De groepen die meedoen krijgen wel hun onkosten vergoed.

De optredens hadden veelal plaats in de muziekkiosk tegenover Het Witte Paard maar ook rondlopend door het park en bijvoorbeeld in het IJspaleis kun je ze tegenkomen.

Ode aan de vreugde

Kritiek

Er zijn ook critici van de amateurfanfares. Zij stellen dat dit ongetwijfeld goed bedoelde initiatief in werkelijkheid vaak leuker voor de muzikanten zelf is dan voor de toehoorders. Veel van de harmonieën, dweilorkesten en fanfares weten een ronduit weerzinwekkend geluid te produceren, claimen tegenstanders. "Het lawaai reikt ver en pleegt een aanslag op de trommelvliezen van eenieder die rustig wil verpozen bij de Gedenkzuil in het Sprookjesbos of op het terras van het Witte Paard", zo luidt een verzoek over het stoppen van de fanfares in de ranglijst Oog voor Detail van Eftelist.[2]

  1. Eftelingkrant 1988
  2. Oog voor Detail (Eftelist): Kiosk bevrijden van amateurfanfares