Logo van EftelQuest

EftelQuest was een online kennisquiz op Eftelist.

Als promotiestunt voor het nieuw opgerichte Eftelist organiseerden twee moderators van de mailinglist in de zomer van 2002 een competitie. Zevenentwintig Eftelingliefhebbers kruisten vijf weken lang hun degens op het gebied van Efteling-feitenkennis om kans te maken op de hoofdprijs: een overnachting voor twee personen in het Efteling Hotel, op de nacht voorafgaand aan de start van de Winter Efteling van dat jaar. De tweede prijs was een ingelijste litho van de Indische Waterlelies, en de nummer drie in het klassement kreeg twee Eftelingbekers of -glazen naar keuze.

De wedstrijd begon op 2 juli 2002, en vanaf dat moment verschenen om de dag twee vragen op de mailinglist. De vragen gingen van makkelijk, zoals "Bij welk sprookje zit er een eekhoorntje op het dak?" (antwoord) tot een stuk lastiger, bijvoorbeeld "De scène uit het Diorama waarin we een groot klassistisch (sic) landhuis zien staan is gebaseerd op een boekillustratie van Anton Pieck. Hoe heet deze prent?" (antwoord). Voor elk correct antwoord op die vragen waren - afhankelijk van de moeilijkheidsgraad - één, twee of drie punten te verdienen. Op de mailinglist werd regelmatig een tussenstand gepubliceerd en de competitie eindigde op 23 augustus 2002.

Tijdens de eindfase van de wedstrijd ontwikkelde EftelQuest zich tot een ware strijd der titanen waarbij de drie koplopers een haast angstaanjagend fanatisme aan de dag legden, met name omtrent de vraag: "Wat is de titel van het nummer dat in het Waterorgel als pauzemuziek in gebruik is?" (antwoord). De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 8 september 2002, aan de voet van de Magische Klok op het Herautenplein.

In januari 2003 keerde EftelQuest terug in een eenvoudigere winter-editie, waarbij een fraaie Kabouter Efteling-miniatuur te winnen viel.