De single
Frank Mills

Music Box Dancer is een instrumentaal stuk dat bij het Waterorgel te horen was in de pauzes tussen de voorstellingen.

Het vrolijke, muziekdoosachtige melodietje was talloze malen per dag in de Waterorgelfoyer te horen als de kleurige waterstralen even pauzeerden. Toch was de titel blijkbaar niet bekend onder Eftelingliefhebbers; een EftelQuest-vraag over de titel van het nummer heeft sommige deelnemers tot wanhoop gedreven.

Toevallige hit

Music Box Dancer is geschreven en opgenomen door de Canadese componist Frank Mills. Het nummer duurt 3:15 minuut en verscheen al in 1974 op het gelijknamige album, maar had destijds niet echt succes. Toen Frank Mills in 1978 een nieuw platencontract afsloot met Polydor Records Canada, werd Music Box Dancer uitgebracht als B-kant van een nieuwe single.

Bij toeval werd het opgepikt door een popzender in Ottawa, waardoor het nummer en het album alsnog populariteit verwierven. Polydor besloot daardoor het album opnieuw uit te brengen in Amerika. Het nummer Music Box Dancer werd ook opnieuw uitgebracht op single, deze keer op de A-side, met het nummer The Poet and I als B-side.

In Nederland heeft Music Box Dancer de elfde plaats bereikt in de Top 40 in het begin van 1979.[1]

In de Efteling

In de Efteling werd de muziek gespeeld als pauzemuziek tussen de voorstellingen van het Waterorgel, in de versie gespeeld door Manuel & The Music Of The Mountains, de artiestennaam van Geoff Love. Het nummer werd uitgebracht op het album Fiesta in 1980 en werd in 1987 op cd uitgebracht op het verzamelalbum Manuel And The Music Of The Mountains. Sinds de sluiting van het Waterorgel in 2010 is de muziek niet meer in het park te horen.
Fragment van "Music Box Dancer"