De Magische Kijker bij de Siervijver

De Magische Kijker is een kleine attractie langs het wandelpad tussen het Kinderspoor en Baron 1898, aan de oever van de Siervijver. Een bronskleurige verrekijker staat opgesteld op een driepoot op een stapel kisten, die gebruikt kunnen worden als opstapje. Door de lens van de kijker, die vrij te bewegen is en waar door middel van een hendel het beeld kan worden in- en uitgezoomd, kan men over de Siervijver turen, terwijl augmented reality en geluidseffecten laten lijken of er draken over de vijver vliegen. De kijker werd voor het eerst in gebruik genomen op 20 juni 2018.

Omschrijving

Bezoekers kijken door de kijker
In de Magische Kijker

De kijker is bronskleurig met rode afwerking en aan de linkerzijde zit een decoratief paneeltje waarop een windroos en een afbeelding van een oog te ontdekken zijn. Wie door de kijker tuurt ziet de vijver voor zich, waarbij, van links naar rechts, de Wensbron, de achterzijde van Symbolica, de Pagode en het Siervijver-eiland te zien zijn, terwijl op de voorgrond de bootjes van Gondoletta langsvaren. Door middel van augmented reality (toevoeging aan de werkelijkheid) wordt over dit beeld een aantal geanimeerde draken geprojecteerd. Uit verstopte speakers in de kijker klinken geluidseffecten: de klapwiekende vleugels en het schreeuwen van de fantasiebeesten. Het uiterlijk van de wezens lijkt geïnspireerd te zijn op een oorspronkelijke tekening van Anton Pieck.

Geschiedenis

Vanaf juli 2018 met hekjes erbij (hier in 2021)

Het project betreft een samenwerking tussen de Efteling, ontwerpbureau Wij Doen Dingen en Dutch Deco Finish. Het ging om een pilot van zes maanden om te kijken hoe bezoekers er op zouden reageren en of de kijker wordt opgemerkt. Tevens werd geëvalueerd of de techniek goed werkt en of de kijker stand houdt in weer en wind. Kennelijk was de uitkomst positief, aangezien de kijker er nu nog steeds staat.

Een maand na opening werden er Pieckse krulhekjes bijgeplaatst om het plantsoen enigszins te beschermen.

Externe links