De Magische Kijker bij de Siervijver

De Magische Kijker is een kleine attractie langs het wandelpad tussen het Kinderspoor en Baron 1898, aan de oever van de Siervijver. Een bronskleurige verrekijker staat opgesteld op een driepoot op een stapel kisten, die gebruikt kunnen worden als opstapje. Door de lens van de kijker, die vrij te bewegen is en waar door middel van een hendel het beeld kan worden in- en uitgezoomd, kan men over de Siervijver turen, terwijl augmented reality en geluidseffecten laten lijken of er draken over de vijver vliegen. De kijker werd voor het eerst in gebruik genomen op 20 juni 2018.

Omschrijving

Bezoekers kijken door de kijker
In de Magische Kijker

De kijker is bronskleurig met rode afwerking en aan de linkerzijde zit een decoratief paneeltje waarop een windroos en een afbeelding van een oog te ontdekken zijn. Wie door de kijker tuurt ziet de vijver voor zich, waarbij, van links naar rechts, de Wensbron, de achterzijde van Symbolica, de Pagode en het Siervijver-eiland te zien zijn, terwijl op de voorgrond de bootjes van Gondoletta langsvaren. Door middel van augmented reality (toevoeging aan de werkelijkheid) wordt over dit beeld een aantal geanimeerde draken geprojecteerd. Uit verstopte speakers in de kijker klinken geluidseffecten: de klapwiekende vleugels en het schreeuwen van de fantasiebeesten. Het uiterlijk van de wezens lijkt geïnspireerd te zijn op een oorspronkelijke tekening van Anton Pieck.

Geschiedenis

Het project betreft een samenwerking tussen de Efteling, ontwerpbureau Wij Doen Dingen en Dutch Deco Finish. Het gaat om een pilot van zes maanden om te kijken hoe bezoekers er op reageren en of de kijker wordt opgemerkt. Tevens wordt geëvalueerd of de techniek goed werkt en of de kijker stand houdt in weer en wind.