De Grote Efteling Kennis Quiz.

De Grote Efteling Kennis Quiz is een gezelschapsspel verpakt in een blik, dat deel uitmaakt van de jubileumartikelen van 2012. Het spel richt zich op de kennis van de spelers over de Efteling.

De kennisquiz is geproduceerd door Identity Games International BV uit Rotterdam. Het was in het jubileumjaar te koop in Efteldingen, In den Ouden Marskramer, Jokies Wereld en op de Efteling Webshop voor € 12,99. Volgens de verpakking bedraagt de speelduur ongeveer 45 minuten en is het spel geschikt vanaf 8 jaar. Het is te spelen met 2 tot 4 spelers.

Inhoud

In het blik vinden we 1 pion, 1 klein speelbord en 1 dobbelsteen, een set fiches (vastgezeten in een stuk karton), vier speelkaarten waar de fiches opgelegd moeten worden en een pak vragenkaarten, waarvan de achterzijden voorzien zijn van verschillende foto’s. Aan de voorzijden staan vijf vragen, ieder in een andere categorie die correspondeert met de kleuren op het speelbord. Deze vijf categorieën zijn: geschiedenis, sprookjes, attracties, shows & muziek en weetjes.

Spelregels

De quiz wordt gespeeld in de Gelagkamer.

Het is de bedoeling om de pion over de vijf categorieën op het speelbord te laten gaan door de dobbelsteen te gooien. Vragen moeten goed beantwoord worden voor een groen fiche, bij een fout antwoord krijg je niets. Had je al eerder een antwoord goed, dan mag je bij iemand anders een fiche omdraaien om er een fout-fiche van te maken. Had je eerder je antwoord goed maar nu niet, dan is het helaas omdraaien naar een fout-fiche.

De kaarten kennen vijf vragen ieder, 255 vragen in totaal. Deze zijn bijzonder pittig, zelfs voor de fans. Er zitten makkelijke vragen bij over de bekende sprookjes, maar er wordt ook gevraagd om openingsjaren, maximumsnelheden tot de namen van acteurs in de theatermusicals. De meeste vragen zijn meerkeuze, maar voor wie het moeilijker wil maken is het natuurlijk mogelijk om het zonder te doen. Volgens de spelregels hoeft voor kinderen de kleur op het bord niet te corresponderen met de vraag, maar mag de makkelijkste vraag gesteld worden.

Het doel

Wanneer iemand zijn of haar kaart vol heeft met fiches stopt het spel. Alle spelers tellen de behaalde goed-fiches. Degene met de meeste groene fiches wint, en dus niet degene met de meeste fiches in het algemeen. Als meerdere spelers de meeste fiches hebben wordt het spel verder gespeeld tot één van de spelers een fiche meer heeft. Door strategisch te spelen kun je, zelfs als je niet alle antwoorden weet, zo toch nog als winnaar uit de bus komen.