Annie Klis
Annie Klis, jaren vijftig
Annie Klis, jaren 50
In dienst ± 1952
Uit dienst ± 1992
Bekend als langdurig employée
Personen

Annie Klis is één van de medewerkers van het eerste uur bij de Efteling, en heeft er uiteindelijk zo'n 34 jaar gewerkt. Ze was onder andere werkzaam op de administratie en als souvenirverkoopster.

Klis is al sinds de begindagen bij het park in dienst. Ze is begonnen op 21-jarige leeftijd als medewerkster bij de kassa, later bij de boekhouding. Op een gegeven moment neemt ze echter ontslag, nadat ze geen opslag kreeg (vrouwen werden in die tijd veel minder betaald dan mannen). Na zes jaar elders te hebben gewerkt kwam ze toch weer terug, en kon terecht bij een souvenirwinkel. Rond 1992 gaat ze met pensioen, veertig jaar nadat ze voor het eerst in dienst kwam.

Naast haar werk zat ze in het bestuur van de volleybal- en handbal-clubs die in de jaren vijftig op het Efteling-terrein gevestigd waren.

Klis bij de kassa in de beginjaren

Annie Klis komt aan het woord in jubileumboek Mam, een duppie voor de kip?, waarin ze vertelt dat ze Anton Pieck op woensdagen wel eens naar huis reed (zo'n 120 km van Kaatsheuvel). Daar aangekomen moesten ze eerst nog koffiedrinken. Ze heeft ook enkele originele tekeningen van Pieck gekregen.

Familie Klis in de speeltuin

Het publiek kan uitgebreid met haar kennismaken in een aflevering van het NCRV-programma Villa Historica, op 24 juli 2006. Presentatrice Mieke van der Weij, die vroeger ook vaak in de Efteling kwam, loopt in een item van tien minuten met Klis door het park en haalt herinneringen op. Veel bekende anekdotes komen aan bod. Annie laat ook weten dat ze nieuwe ontwikkelingen (eigenlijk begint dat al met de Python) eigenlijk maar niets vindt.