De afdeling Operatie is verantwoordelijk voor de dagelijkse exploitatie van attracties en merchandise, de verblijfsaccommodaties en het Golfpark. De afdeling staat onder leiding van Coen Bertens en bestaat anno 2013 uit de subafdelingen Attracties, Merchandise & Games, Entree & Theater, Front Office Hotel Bosrijk Golfpark, Facilitaire Zaken.

Iedere afdeling heeft een eigen manager en assistent, zij geven direct leiding aan de teammanagers, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor een bepaald onderdeel van het park. Deze functie was vergelijkbaar met de voormalige functie van Rijkenmanager. Hiervoor is het park opgesplitst in Zuid (Ruigrijk en Anderrijk) en Noord (Reizenrijk en Marerijk). De teammanagers verzorgen alle administratieve werkzaamheden en sturen de Senior Gastheren/Gastvrouwen aan die de dagelijkse leiding op de werkvloer hebben.

Tot in het najaar van 2013 gaf de manager leiding aan het 'hoofd' van een subonderdeel, waarbij het hoofd zowel administratieve als parkwerkzaamheden had. Deze functie van 'hoofd' verdween in december 2013.