Tom Poes in de avondvullende animatiefilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel' uit 1983

Onder de noemer Tom Poes en de Efteling werd in de jaren 90, in de bredere context van het plan 'De Wereld van de Efteling' nagedacht over een groot project samen met schrijver en tekenaar Marten Toonder, geestelijk vader van Heer Bommel en Tom Poes. Eerder, van 1955 tot 1959, had die in samenwerking met lokale ondernemers in het nabijgelegen Oisterwijk onder de naam 'Rommeldam' een miniatuurdorpje geëxploiteerd.

Lex Lemmens, een groot liefhebber van het werk van Toonder, schreef een verhaallijn met achtergronden voor een zelfstandig parkje dat elders 'in het buitengebied' van de Wereld van de Efteling moest komen: een life-size weergave van de stad Rommeldam en haar bewoners uit Toonders verhalen, met daarin een darkride, maar ook de mogelijkheid om er te wandelen, of zelfs te overnachten in een Toondereske herberg. Lemmens was van mening dat het qua stijl goed zou kunnen aansluiten bij de Efteling. Het geheel zou als een kleine 'second gate' kunnen gaan functioneren.[1]

Hoewel de Efteling wat schetsen uitwerkte en nadacht over een locatie, bleek net als in de jaren 50 (toen Toonder eerder in beeld was dan Pieck om vorm te geven aan het Sprookjesbos) dat het Toonder-imperium weinig zag in samenwerking met het attractiepark. Het bleef derhalve ook bij een 'idee'.

  1. Podcast Kleine Boodschap: Aflevering 224: In gesprek met Lex Lemmens, deel 2 (12 juli 2021)