Het 'Tijdelijk buiten gebruik'-bord tijdens Winter Efteling 2004-2005

Een bord met de tekst "Tijdelijk buiten gebruik" stond vroeger voor de hoofdentree van de Efteling, om bezoekers al vóór binnenkomst te informeren over welke attracties die dag niet beschikbaar zouden zijn.

Het bord bestond uit twee panelen met horizontale latjes waar plek was om tot vier langwerpige beige platen in te schuiven. Per attractie was er een plaat beschikbaar, die aangebracht kon worden als de attractie gesloten was vanwege een technische storing of onderhoudswerkzaamheden. Het bord werd tevens gebruikt om aan te geven als er die dag televisie-opnamen in het park werden gemaakt, of 's winters de tijden wanneer de ijsbaan werd gedweild (en dus ook niet toegankelijk was).

Geschiedenis

Het bord stond aan het plein voor Ingang West

Het bord stond tot 1996 op het plein voor Ingang West. Bij de ingebruikname van het Huis van de Vijf Zintuigen werd het verplaatst naar links voor het nieuwe entreegebouw, waar het tot juni 2018 stond.

Decennialang was dit de enige plek waar het park liet weten welke attracties die dag niet operationeel waren. Vanwege de jaarrondopening van de Efteling vanaf 2010 vond veel meer onderhoud tijdens openingstijden plaats, dat werd aangekondigd op de Efteling-website. In 2012 werd besloten geplande sluiting vanwege onderhoud niet langer aan te gegeven op dit bord. Wel werden bezoekers via dit bord nog geïnformeerd over onverwachte sluitingen zoals bij storing. De online onderhoudslijst kon echter op elk moment worden aangepast; daarnaast wekte het bestaan van het bord de suggestie dat een attractie die er niet op vermeld was, dus open zou zijn die dag. Zo kwamen bezoekers toch nog voor verrassingen te staan.[1]

In 2018 werd de onduidelijke situatie opgelost door vlak voor de kassa’s van het Huis van de Vijf Zintuigen één bord met drie grote digitale schermen te plaatsen waarop van elke attractie is aangegeven of deze geopend is. In juni werden de nieuwe schermen geplaatst en begin juli werd vervolgens het klassieke bord verwijderd, net als het parkregelement-bord (met manende vinger) dat daar altijd in de buurt stond.