Schatkamer
De Schatkamer in 1986
De Schatkamer in 1986
Figuren 2
Muziek 'The Harbour' II
Vorige Troonzaal
Volgende Stormsequentie
Fata Morgana

De Schatkamer is de elfde scène in Fata Morgana. Hier word je geconfronteerd met een reusachtige Djinn die de schatten van het paleis bewaakt.

Omschrijving

De scène volgt na de Troonzaal, nadat een rood fluwelen gordijn is weggetrokken. Zodra je de ruimte binnenvaart hoor je een laag gebrul, dat afkomstig is van de Djinn die is gealarmeerd door de gong die in de vorige scène geluid werd.

Djinn is een Oosterse reus die de bewaker is van de schatkamer. Hij kijkt woest naar beneden en zijn hoofd schudt zodra het gordijn opent. In zijn handen heeft hij de pilaren die het dak en de vele plafonddoeken omhoog houden, die hij hevig heen en weer schudt met het kennelijke doel de ruimte te doen instorten op ons, de ongenode gast. Langzaam vaar je onder hem door en passeer je grote schatten, opgestapelde (overjarige) Eftelingdukaten, kisten vol goudwerk en een klein borstbeeld van de Djinn zelf.

Nadat je tussen de benen van Djinn bent doorgevaren verschijnt in de nis in de muur recht voor je opeens de derde Kalief (een Pepper's Ghost) die je weet te redden van deze aanvaller door de schijnbaar massieve muur ter jouwer rechterzijde te doen splijten. De Kalief verdwijnt weer, het bootje slaat rechtsaf, waar je de Stormsequentie binnenvaart.

De scène telt 1 bewegende reuzenanimatronic:

  • Djinn

De scène telt 1 bewegende menselijke animatronic:

  • De derde Kalief

Niet uitgevoerde effecten

In de oorspronkelijke plannen zou de poging van Djinn om de schatkamer te doen instorten meer effect hebben: links en rechts vallen grote brokstukken naar beneden en een zuil valt naast de boot in de vaargeul. Tovenaar Miraculus verschijnt echter aan het eind van de galerij en versteent de Djinn. Hierdoor kunnen de bezoekers rustig onder de verstarde Djinn doorvaren. De tovenaar heft zijn armen omhoog en verdwijnt in een zee van vuur terwijl rechts de muur openbreekt.[1]

Defecten

De Djinn beweegt enkel nog met z'n hoofd

Het mechaniek voor de subtiele beweging van het hoofd van de Djinn ging enkele maanden na de opening al kapot. In maart 2011 wordt de mechaniek gerepareerd. Na 25 jaar stil te hebben gestaan schudt de reus weer met het hoofd.

Het schudden van de kamer is al jarenlang uitgeschakeld. De Djinn houdt een stalen constructie vast die is aangekleed met de pilaren en draperieën, die onder de vloer is voorzien van contragewichten. Een motor in het decor rechts trok de stellage heen en weer. Dit is uitgeschakeld omdat de kantelconstructie te instabiel en dus onveilig zou zijn. Kennelijk is dat kostbaar om op te lossen, aangezien het tot op heden niet functioneert.

Ontwerpen door Ton van de Ven

Galerij

  1. De Efteling: showbeschrijving "Arabische Show", najaar 1985