Podium in gebruik

Het Podium Siervijver is een podium gelegen aan het meest noordelijke deel van de Siervijver, de Sprinklervijver. Tot en met 2004 was dit het hoofdpodium voor de Zomeravonden. Sindsdien is het niet meer in gebruik maar nog wel steeds aanwezig. De bedoeling van het podium is dat het bekeken wordt vanaf het wandelpad aan de overzijde van de vijver, nabij de Avonturen Doolhof. Het kan betreden worden via een smal pad tussen de bomen dat uitkomt op het wandelpad bij de Kleuterhof.

Enorme drukte bij het podium in 2003

De basis van het podium is een betonnen kelder met toegang aan de achterzijde en via stalen luiken bovenin, waarin zich installaties rond de waterhuishouding van het park bevinden. Zo is hier de bronpomp te vinden die ook nu nog als grondwaternoodvoorziening dient voor wanneer de Efteling geen gebruik kan maken van haar eigen Klaterwaterinfrastructuur. Deze pomp en kelder zijn overigens al in 1985 aangelegd, dus nog voor de komst van het Klaterwatersysteem of de afscheiding van de Sprinklervijver van de rest van de Siervijver. De installaties in de kelder voeden ook (een deel van) het beregeningssysteem van het park.

Het podium van de achterzijde bezien

Tijdens de eerste zomeravondopenstellingen van het park in de jaren 80, het Zomeravondfestijn en de Brabantse Avonden was er al een podium in de Siervijver in gebruik. Dit lag echter niet aan de oever maar middenin de noordelijke hoek van de Siervijver, ongeveer waar nu de fontein is te vinden. Dit podium was vanaf het terras van het Café-Restaurant te bekijken.