Het personeelsrestaurant

Het personeelsrestaurant van de Efteling is gelegen in het Carrouselcomplex in het Marerijk. De kantine is, zoals de naam al doet vermoeden, enkel toegankelijk voor personeel.

Al vanaf de jaren tachtig was het personeelsrestaurant, gehuisvest in een grote keet, gesitueerd op ongeveer haar huidige plek. Het had jarenlang de bijnaam 'Chez Jo', naar Jo Pelders die samen met haar staf de personeelsmaaltijden verzorgde.[1] In oktober 1996 werd de keet gesloopt en op 23 mei 1997 werd het nieuwe, huidige restaurant geopend. Het kostte samen met het dienstencentrum zo'n € 10 miljoen.[2]

Twee medewerkers halen lunch bij het personeelsrestaurant

Het gebouw werd ontworpen door extern architect Frits Dansen uit De Moer. Het is grotendeels één bouwlaag hoog met een verdieping aan de zijde van het Waterorgel. Op de begane grond bevindt zich het restaurant zelf met plaats voor 150 eters (waarvan bij opening 40% bestemd was voor rokers) en een terras.[3] Op de verdieping is een opleidingscentrum met twee leslokalen gevestigd.

  1. 'Chez Jo', EftelingNieuws (personeelsuitgave), 1986
  2. Efteldingen (personeelsblad): 'Sober, maar functioneel en toekomstgericht', december 1996
  3. Efteldingen (personeelsblad): 'Eindeloos schrokken in het nieuwe personeelsrestaurant', juli 1997