Olympia Loooooping in Bonn, 2007

De Olympia Looping is een verplaatsbare stalen achtbaan met vijf loopings, in handen van de Duitse kermisexploitant Rudolf Barth & Zn. De Efteling overwoog de attractie voor heel seizoen 1991 naar het park te halen.

De Olympia Looping

Olympia Looping is de grootste verplaatsbare vijf-loopingbaan ter wereld.[1] Hij werd naar een idee van Rudolf Barth gebouwd door staalbedrijf BHS (die ook de baan van Droomvlucht bouwden) in samenwerking met achtbaanmakers Schwarzkopf en Zierer en draaide voor het eerst zijn rondjes op het Oktoberfest in München van 1989.

De baan is 1.250 meter lang en 38,5 meter hoog, en gaat tot wel 80 km/u waarbij je blootgesteld wordt aan 5,2 g versnellingskracht. Met zijn vijf treinen van elk 28 zitplaatsen heeft hij een capaciteit van zo'n 3.000 personen per uur. De baan trekt nog steeds rond door met name Duitsland en Oostenrijk.[2] De naam is een verwijzing naar de vijf ringen in het symbool van de Olympische Spelen, en overeenkomstig daarmee heeft elke looping een andere kleur.

Komst naar de Efteling

De baan in Crange in 2009

Voor seizoen 1991 had de Efteling nog geen nieuwe attractie gepland. De komst van Eurodisney in 1992 maakte dat men toch de urgentie voelde met iets uit te kunnen pakken. Directeur Paul Beck kwam met het idee om een hele spectaculaire attractie te huren in Duitsland. Lex Lemmens kende drie achtbanen die daaraan konden voldoen:

  1. De Münchner Bahn (stond in 1986 al eens in de Beekse Bergen[3]),
  2. De Himalaya Express (nu de Alpina Bahn geheten), en
  3. De Olympia Looping, een net nieuwe baan van kermisfamilie Barth.

Met die laatste is vervolgens serieus verkend of die een heel seizoen in de Efteling kon komen draaien. Lemmens is op bezoek geweest bij Rudolf Barth op standplaatsen in Düren en Düsseldorf, en Barth kwam zelf naar de Efteling om de plek te bekijken waar de baan zou komen te staan.

Toen het puntje bij het paaltje kwam vond de directie de huurprijs dermate hoog, dat men er de voorkeur aan gaf het geld zelf te investeren in een eigen kleine achtbaan. Dit is uiteindelijk de Pegasus geworden, die nog in seizoen 1991 opende.[4] En, toevallig of niet, ook een Grieks-mythologische naam kreeg.

In 2008 vond Lemmens de Olympia Looping nog steeds de beste verplaatsbare achtbaan.[5]

  1. Officiële website OlympiaLooping.com
  2. Wikipedia DE: Olympia Looping
  3. Roller Coaster Database: Münchner Bahn
  4. De Vijf Zintuigen: documentaire Lex Lemmens (2014)
  5. Eftelist: Lex Lemmens: Over dertig jaar toewijding en vakmanschap (2008)