Mies Bouwman
Bouwman.png
Bouwman in 1977
Volledige naam Maria Antoinette (Mies) Bouwman
Geboren Amsterdam, 31 december 1929
Beroep(en) Televisiepresentatrice
Bekend als Vertelstem Aquanura
Personen

Maria Antoinette (Mies) Bouwman (Amsterdam, 31 december 1929) is een Nederlands voormalig televisiepresentatrice, ook wel de 'koningin van de Nederlandse televisie' genoemd. Voor de Efteling sprak ze de introductie voor de show van Aquanura in.

Bouwman is onderdeel van het Nederlandse collectieve geheugen. Begonnen als omroepster van de allereerste televisie-avond van de KRO op 16 oktober 1951, was ze jarenlang de sterpresentatrice van de Nederlandse televisie. Ze presenteerde 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas op tv, maar echt beroemd werd ze op 26 en 27 november 1962 door de eerste grote liefdadigheidsactie op de nationale radio en televisie: Open het Dorp. Het doel was geld in te zamelen voor de bouw van Het Dorp, een gehandicaptenwijk in Arnhem. Haar spelshow Eén van de Acht behoort inmiddels ook tot de televisieklassiekers. Na haar tv-pensioen schreef Mies Bouwman twee kinderboeken, maar komt ze nog maar weinig in de publiciteit.

In de Efteling introduceert ze sinds de opening van Aquanura in mei 2012 het verhaal van de Kikkerkoning, in het Nederlands en Engels. Daarna telt ze samen met de bezoekers af van 7 tot 1, waarna de show start.


De introductie van Aquanura, verteld door Mies Bouwman