De jury en presentator van Merry Little Christmas (De Bruijn, Ten Brink, Schrijver en Bolk)

Merry Little Christmas was een tv-programma van RTL 4, geproduceerd door Blue Circle en gepresenteerd door Robert ten Brink. Het werd opgenomen in de Efteling en uitgezonden op 16 en 23 december 2020. Acht duo's bouwden over een periode van vier dagen (en een nacht) aan het perfecte kerstdorp, in een strijd om het Gouden Kersthuisje en een geldprijs van 10.000 euro.

Sander de Bruijn spreekt met een kandidaat

In vier rondes, waarbij in de eerste drie ook steeds een duo afviel, werd gewerkt aan het einddoel: een groot kerstdorp dat een deel van een speciaal geschreven kerstverhaal uitbeeldt. De duo's werden pas in de eerste uitzending samengesteld uit de geselecteerde deelnemers. Het Fata Morgana Paleis deed dienst als werkplaats, rijkelijk voorzien van modelbouwmaterialen en (prefab-)kerstdorpmateriaal. Eigenlijk zou het programma gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar door een corona-infectie werd dit overgenomen door Ten Brink.

De jury bestond uit 'sprookjesliefhebber' Loretta Schrijver, die vooral naar de verhaallijnen keek; namens de Efteling was teamleider van de afdeling Design Sander de Bruijn er voor de esthetische blik; de techniek werd beoordeeld door Stuart Bolk, Nederlands Kampioen Kerstdorpenbouwen in 2015. Zij bepaalden uiteindelijk samen met een honderdtal bezoekers wat het allermooiste kerstdorp was.

Jurering van ronde twee

Met name de tweede ronde was bijzonder: hier moesten de deelnemers een dorpskern bouwen naar een vastgesteld maar lastig thema zoals 'Een rampzalige kerst' of 'Een prehistorische kerst', wat voor de nodige zelfbouw-miniatuuruitdagingen zorgde. Deze dorpskern werd uiteindelijk het centrum van het grotere tableau van het team.

Het programma was een behoorlijk succes: met 970.000 kijkers voor de eerste aflevering was het één van de best bekeken programma's van die avond. Voor de tweede aflevering schakelden 510.000 kijkers in. Helaas was de (Winter-) Efteling, waarvan met name rond de reclameblokken mooie winterse beelden te zien waren, dicht door de derde coronasluiting: het vast ook bedachte 'lekkermaakeffect' viel daarmee in het water. Een van de sponsoren van Merry Little Christmas was Lemax, een concurrent van de producent van Efteling-kerstdorphuisjes Luville.

De wedstrijd werd gewonnen door het duo Martin van Rossum en Boy van de Pep.