Loes Schnellen
Loes Schnellen, 2013
Loes Schnellen in 2013
Volledige naam Luca Fransisca Maria Schnellen-de Brouwer
Alias Loes
Geboren 7 juni 1942
In dienst 1987
Uit dienst na 2002
Beroep gastvrouw
Bekend als geïnterviewde in de Kroniek
Personen

Luca Fransisca Maria (Loes) Schnellen-de Brouwer (7 juni 1942) was gastvrouw bij de Efteling, van 1987 tot na 2002.

Ze werkte medio jaren tachtig als gids bij de VVV Hart van Brabant in Tilburg als rondleider. Een collega vertelde dat ze bij de Efteling iemand zochten. Op 13 april 1987 begon ze daar als gastvrouw.

Ze geniet enige bekendheid omdat ze één van de geïnterviewden is in De Efteling/Kroniek van een Sprookje uit 2002. Hierin vertelt ze vooral over haar rol als rondleider. Manager Cees Kikstra liet haar gelijk na ze in dienst kwam een groep Engelse pretparkeigenaren rondleiden, ook al wist ze zelf nog nauwelijks iets van het park. In de eerste jaren waren de tours vooral voor zakelijke gasten van de Efteling, die ze bijvoorbeeld het Sprookjesbos liet zien, maar die ook achter de schermen van de attracties mochten kijken. Maar ook leidde ze diplomaten rond, en regelmatig bekende Nederlanders.

Schnellen was eens aanwezig bij een opening van de Mini Efteling. De moeder van toenmalig 'directeur' aldaar, Michel den Dulk, vertelde haar dat haar zoon later ontwerper bij de Efteling wilde worden, waarop Schnellen zei dat dat nog niet zo makkelijk was. Volgens Den Dulk maakte deze opmerking indruk op hem en leidde deze ertoe dat hij zich artistiek wat breder ging ontwikkelen. Niettemin kwam hij toch vrij snel daarna bij de Efteling terecht.

Tegenwoordig werkt ze bij het Textielmuseum in Tilburg.