Een foto vanaf Knollenveld +, in de verte het Huis van de Vijf Zintuigen

Het overloopterrein, vaak Knollenveld of Vak K is de officieuze naam voor de extra parkeerruimte die de Efteling inzette bij grote drukte tijdens o.a. Zomeravonden.

Het overloopterrein werd het eerst gebruikt in de jaren 90. Bij drukte werd een deel van de akkergrond ten westen van de Kinkenpolder ingezet als parkeerterrein. De agrarische oorsprong van het terrein ligt ongetwijfeld ten grondslag aan de bijnaam Knollenveld. Vak K verwijst ook naar deze spotnaam, en naar de letterindeling van het vaste parkeerterrein.

Uitbreiding

Knollenveld voor 2010
Knollenveld na 2010

In 2009 werd met gemeente Loon op Zand overeengekomen dat het terrein verder kon worden uitgebreid. Met een grondruil kreeg de Efteling nagenoeg het hele terrein ten westen van de parkeerplaats, dat wordt ingesloten door de Europalaan, de Kinkenpolder, de Eftelingsestraat en de Dodenauweg.[1][2]

Behalve deze uitbreiding, werd het gebied nu ook verhard. Hiervoor was het begroeid met gras, maar in 2010 werd het hele stuk verhard: het nieuwe deel werd halfverhard met menggranulaat en het oorspronkelijke deel geasfalteerd.

Permanente ingebruikname

In 2012 werd het terrein in gebruik genomen als meer permanent parkeerterrein. Enkele grasvelden tussen de maisvelden ten westen van het Knollenveld (aan de andere kant van de Dodenauweg) doen nu dienst als overloopterrein. Omdat die velden nog verder weg liggen, zet de Efteling pendelbussen in om de bezoekers van dat terrein naar de Bushalte aan de Europalaan te vervoeren.


  1. Parkeer- en fileproblemen . Pieter, Eftelist, 13 oktober 2009
  2. Op de toekomst voorbereid met herinrichting parkeerplaats. Jaap Meeldijk, Eftelist, 19 september 2011