De Klimtoren in de Speeltuin (1981)

De Klimtoren (ook wel klimtoestel of het grote klimrek) was een groot speeltoestel dat tot 1989 in de Speeltuin stond, ongeveer op de plek waar nu het Slakkenhuys staat. Het was een blokvormige stellage van palen en stangen, met in het midden een aluminium paal. Het complete toestel was in Pieckse kleuren geschilderd en door Anton Pieck zelf ontworpen.

Locatie in de vroegere Speeltuin, tussen de wippen en de Heksenhoed

Het speeltoestel was al sinds de jaren vijftig aanwezig in de Speeltuin van de Efteling. Het bestond uit 49 verticale houten palen, van boven naar onder geschilderd in Piecks blauw, geel en rood. Iedere paal had een rode dop. Tussen de palen bevonden zich stalen stangen om in te klimmen en in het midden staat een aluminium paal. Deze metalen delen waren vroeger ook van hout.

Na verwijdering uit de Speeltuin stond het jarenlang op de speelplaats van basisschool de Anton Pieckschool in Kaatsheuvel, en daarna nog tot ongeveer 2019 bij kinderdagverblijf Buitenlust in Loon op Zand.

De Anton Pieckschool

De Klimtoren in juli 2014, bij de Anton Pieckschool in Kaatsheuvel

Toen de Speeltuin in 1989 verdween voor de komst van het Volk van Laaf, werden sommige draaimolens en toestellen verwijderd. De Klimtoren werd cadeau gedaan aan de Anton Pieckschool in Kaatsheuvel, waar Pieck zelf nog goede banden mee had (hij legde er bijvoorbeeld de eerste steen). In 1990 werd de Klimtoren op het speelplein voor de basisschool geplaatst.

Na vele jaren daar in gebruik te zijn geweest, waarbij het klimrek veel onderhoud nodig had en aanpast werd om door de steeds strengere keuring van speeltoestellen te komen, dreigt het toestel nu gesloopt te worden. De Anton Pieckschool ging in 2012 fuseren met de Dr. Hordijkschool in Waalwijk, en werd SBO Het Zilverlicht. In 2014 verhuist de school, maar er is geen geld om het complete toestel intact mee te nemen. Efteling-voorlichter Koen Sanders liet weten geen interesse te tonen om het toestel weer terug te nemen: "Het is destijds een heel bewuste keus geweest om het toestel weg te geven."

In oktober 2014 werd een definitief besluit genomen over de toekomst van de Klimtoren. Even leek het erop dat Villa Pardoes interesse zou hebben, maar dat ging niet door. Op 21 november werd het toestel op een oplegger gehesen en naar Loon op Zand gebracht, waar het nog een aantal jaren in de speelweide van agrarisch kinderdagverblijf Buitenlust aan de Blauwloop stond. Uiteindelijk werd het daar rond 2019 ook verwijderd en tot oud ijzer verwerkt.

Verwijzingen