Jungle
Luchtspiegeling van een Oosters paleis
Luchtspiegeling van een Oosters paleis
Figuren 3
Muziek 'Jungle'
Vorige Kantelkamer (voor laatste)
Volgende Armenwijk (na eerste)
Fata Morgana

De Jungle is zowel de eerste scène (sectie 1) als de laatste scène (sectie 14) in Fata Morgana. Een uitbunding groene jungle met kalme muziek begeleidt de overgang van bezoekers vanuit of weer terug naar de echte wereld.

Eerste Jungle

Varen tussen de palmbomen en andere tropische planten

Nadat men vanaf de opstaphal tussen een neutraal beige gordijn is doorgevaren vaart het bootje de Jungle in. Omgeven door verschillende planten en palmbomen vaart men een bocht. Aan de linkerzijde is in de verre verte een Oosters paleis te zien, dat als ware het een luchtspiegeling weer verdwijnt. In het water borrelen luchtbellen naar de oppervlakte. Na enkele meters hangen slangen bovenin de bomen, sissend en krioelend over de takken. In een rotswand verschijnt een Kalief zwaaiend met zijn staf. Met een mysterieus geluid en lichtflitsen opent hij de grote deuren die de poort vormen van een "Verboden Stad". In die stad komen we eerst in de Armenwijk.

Voor het oorspronkelijke geluidseffect van het 'opentoveren' van de deuren naar de Armenwijk, koos geluidstechnicus Koos de Graaf voor een basisgeluid van een wegschietende pijl. Die speelde hij achterstevoren af en dat geluid liet hij weer door een echo-machine lopen. Het geluid moest sterk verkort worden tot enkele seconden, waarbij meters geluidsband door de studio werd gelegd en snel werd afgespeeld om te resulteren in het uiteindelijke, vrij elektronische maar onbestemde geluidseffect. De opname van De Graaf werd in 2014 vervangen door het huidige effectgeluid.


Deze scène telt één bewegende menselijke animatronic:

  • de eerste Kalief

en twee dierlijke animatronics:

  • twee slangen

Laatste Jungle

Vegetatie in de laatste jungle

De laatste jungle is de kleinste scène binnen Fata Morgana en bestaat enkel uit een met kunstplanten en palmbomen omgeven vaargeul. Ook de deuren aan het einde van de sectie zijn als zodanig gethematiseerd en wanneer ze openen kom je vrij plotseling weer aan in de opstaphal van de attractie.

In beide jungles speelt hetzelfde, gelijknamige muziekstuk van Ruud Bos.

Aanpassingen

Het statische model van het paleis
Jungle entree 2013, statisch model en oude belichting
De blauwe laserstraal weerkaatst op het slot
  • Vanaf begin jaren 90 is het mistgordijn voor de eerste Kalief niet meer te zien. Het werd enkele keren hersteld maar werd vermoedelijk rond 2006 compleet verwijderd.
  • In 2006 werd het transparante gaasdoek (zogenaamde GobelinTulle) voor de Kalief verwijderd. Dit gaasdoek hield de Kalief vroeger verborgen voordat deze aangelicht werd.
  • In de zomer van 2013 werd een actiefoto toegevoegd, vlak voor je door de grote deuren vaart. Deze werd in oktober 2018 weer weggehaald wegens verplaatsing naar de Harem.
  • Oorspronkelijk was de projectie van het paleis in de verte een klein statisch model, dat dus ook niet verdween tijdens de doorvaart. In oktober 2014 werd dit vervangen door de huidige projectie. Toen werd ook het openen van de poort door de Kalief opgewaardeerd. Het oorspronkelijke geluidseffect, een laag knallend geluid, werd vervangen door een veel subtieler effect. Ook werden er losse flikkerflitsjes in de beplanting toegevoegd. De groene laser werd vervangen door een blauwe.

Oud geluidseffect van het openen der deuren, t/m 2014
  • In november 2014 werden er nieuwe mistgordijnen in gebruik genomen vlak achter het gordijn aan het begin van de vaartocht en vlak voor de deuren in de laatste jungle. Het mistgordijn aan het begin van de boottocht werd uitgelicht met felle blauwe verlichting. Beide mistgordijnen werden later weer uitgeschakeld.
  • In oktober 2018 werd alle beplanting van beide jungles vervangen en de verlichting vernieuwd en opnieuw afgesteld. Het lichteffect met de laser die naar het slot van de poort scheen waarna het via kleine spiegels weerkaatste, is niet meer te zien.
  • In november 2020 wordt een lichteffect toegevoegd waardoor een schaduw van een bladerdek op de boot te zien is in de laatste jungle.
  • In mei 2022 keert de blauwe laser op de deur terug en wordt de animatie van het geprojecteerde paleis iets aangepast. Na het verdwijnen keert het paleis met een zachte overgang weer terug, waar eerder bruusk het filmpje opnieuw startte.

Galerij