Poster van de film uit 2014 bij het Efteling Theater

Het Meisje en het Monster, beter bekend als Belle en het Beest, is een traditioneel volksverhaal over een prins die betoverd is tot monster en een mooie jongedame die de betovering doorbreekt. De moraal van het verhaal is dat ware schoonheid van binnen zit. De eerste gepubliceerde versie was geschreven door de Franse romanschrijfster Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Met andere sprookjes werd "La Belle et la Bête" uitgegeven in La Jeune américaine, et les contes marins in 1740.

Het verhaal is vooral bekend door de vele verfilmingen, waaronder een Franse zwart-witversie uit 1946 met, voor die tijd, baanbrekende special effects en twee versies van Disney: een animatiefilm uit 1991 en een live-actionfilm uit 2017. Op 13 april 2014 ging in het Efteling Theater de Nederlandse nasynchronisatie in première van een Frans-Duitse productie geregisseerd door Christophe Gans.

De Efteling heeft het verhaal in een zeer ingekorte versie opgenomen in het boek Meer Sprookjes van de Efteling (2011). Er bestaat geen uitbeelding van of enige referentie naar het verhaal in het park.