Roodkapje met grootmoeder

Je grootmoeder is de moeder van één van je ouders. Grootmoeders worden ook wel Oma's genoemd. In de Efteling zijn her en der wat grootmoeders te vinden. Oma's figureren nogal eens in sprookjes, vaak als hoeder of beschermengel van de hoofdpersoon, al willen overleden moeders of allerhande feeën die rol ook weleens op zich nemen.

De bekendste grootmoeder neemt deel aan het sprookje van Roodkapje. Zij is zojuist verslonden door de wolf als Roodkapje aanbelt. In het verhaal heeft ze dus maar een bijrol. Roodkapje is onderweg naar haar, maar het verhaal gaat meer over de reis dan over het uiteindelijke bezoek.

Het Meisje met de Zwavelstokjes heeft ook een kenmerkende grootmoeder. Zij is reeds overleden, maar komt terug om het meisje mee naar de hemel te nemen nadat ze is doodgevroren. Deze oma is mogelijk een geestverschijning, maar is meer waarschijnlijk ingebeeld door het meisje.

In het verhaal van De Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen, is het de grootmoeder die het zeemeerminnetje vertelt over de eeuwige ziel van de mensen (het lot van een zeemeermin, is het vergaan tot zielloos zeeschuim), en is daarmee min of meer verantwoordelijk voor het avontuur waar het meisje zich vervolgens in stort.

In de horeca was oma ook vertegenwoordigd. In Grootmoeders Keuken was onder andere het Broodje bal van ons grootmoeder te krijgen.

Wijs 73x73.png
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om onderscheid te maken tussen de verschillende betekenissen en gebruiken van de term Grootmoeder.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Grootmoeder en verwijzingen daarnaartoe.

Bekijk alle lemma's die de tekst Grootmoeder bevatten.