Bezoekers van het symposium staan klaar voor de onthulling van het Grimmbeeld

Het Grimmsymposium was een congresdag op 14 maart 2013 ter gelegenheid van het Grimmjaar. Diverse sprekers kwamen in het Fata Morgana Evenementencomplex aan het woord over de Gebroeders Grimm en hun sprookjesverzameling, ten overstaan van zo'n honderd bezoekers.

Het Grimmsymposium werd georganiseerd door de Duitse Bibliotheek, het Duits Verkeersbureau, de Koninklijke Bibliotheek, de Efteling, het Meertens Instituut, de Universiteiten van Tilburg en Utrecht en Uitgeverij Lemniscaat.

Programma

Na het openingspraatje van dagvoorzitter Olaf Vugts en de cultureel attaché van de Duitse ambassade, besteedde emeritus-hoogleraar Wolfgang Herrlitz van de Universiteit Utrecht aandacht aan het leven van Jacob Grimm, en de vele activiteiten die hij verder nog ontplooide naast het sprookjesverzamelen. Dr Moniek Hover vertelde hierna over het werk dat zij gedaan heeft voor haar proefschrift. Ze kreeg toegang tot het volledige Eftelingarchief en toonde de verschillende verschijningsvormen van Roodkapje in de Efteling en het ontstaan daarvan.

Rond lunchtijd werd een excursie gemaakt naar de Siertuin voor de onthulling van het Grimmbeeld.

Terug in het evenementencomplex volgde een paneldiscussie met illustratoren Thé Tjong-Khing, Peter Boersma & Hilda Groenesteyn, een en ander werd gevolgd door de presentatie van Harlinda Lox. Medeorganisator van het symposium Dr Vanessa Joosen van de Universiteit van Tilburg gaf een presentatie over de eerste uitgave van KHM in het Nederlands, de introductie van de Grimmverhalen in Nederland en hoe dit na een slechte start uiteindelijk toch een succes werd.

Theo Meder van het Meertens Instituut nam recente sprookjesfilms voor pubers onder de loep, zoals daar zijn Red Riding Hood en Snow White and The Huntsman. Als afsluiter fungeerde de Vlaamse sprookjesverteller Marita de Sterck, die twee rauwe versies van de Kikkerkoning voordroeg. In dit thema blijvende werd de dag afgesloten met een voorstelling van Aquanura.