Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over waardepapier dat in de Efteling besteed kan worden. Voor de munten van Ezeltje Strekje, zie Eftelingdukaat.

Voorzijde eurobiljet
Achterzijde eurobiljet
Voorzijde guldenbiljet
Achterzijde guldenbiljet

Eftelinggeld is een betaalmiddel dat alleen in de Efteling gebruikt kan worden. Het wordt niet meer uitgegeven, omdat de Efteling tegenwoordig cadeaukaarten gebruikt. Eftelinggeld kan echter wel nog ingeleverd worden. Er zit vooralsnog geen uiterste gebruiksdatum aan.

Eftelinggeld was in ieder geval sinds 1997 te koop bij de Gastenservice en groepskassa's in coupures met een nominale waarde van € 2,- voor de prijs van € 2,- (voor 2002 waren denominatie en prijs ƒ 2,50). Deze biljetten kunnen bij de verkooppunten in het park besteed worden. Doelgroep voor de Efteling-eigen valuta zijn bijvoorbeeld schoolreisjes die kinderen wat zakgeld mee willen geven om (uitsluitend) te besteden in het park. Ook is het erg geschikt om weg te geven als attentie aan prijswinnaars en andere speciale gasten. Het was een idee van hoofd operationele zaken Antoine van Daele die dit soort flexibiliteit wilde faciliteren.

De overwegend roodkleurige biljetten zijn vormgegeven als en voelen aan als een echt bankbiljet, met een ontwerp dat wel wat weg heeft van de oude guldenbiljetten uit de erflatersserie van Ootje Oxenaar. De denominatie is drie keer op elke zijde vermeld: twee keer in cijfers en één keer uitgeschreven. Pardoes de Tovernar is de prominente figuur die het geld siert: op de voorzijde zijn hoofd, op de achterzijde in vol tovenaarskostuum met magische bol. Zijn naam staat boven de tekst 'twee euro' en alsof dat nog niet genoeg is staat de tekst 'Pardoes de Tovernar' in een spiraal aan linkerzijde én 'Pardoes, Tovernar, de mascotte van de Efteling' herhalend op de achtergrond. Ook is er een skyline van de Efteling te zien alsmede natuurlijk het Efteling-logo. De biljetten zijn genummerd maar bevatten geen watermerk. Ze werden gedrukt door waardepapierenspecialist Joh. Enschedé.

De guldenbiljetten zagen er grotendeels eender uit maar gebruikten meer kleuren op de achtergrond. Het logo van Partner in Kwaliteit ABN AMRO stond erop afgebeeld.

Sinds 2016 wordt het geld niet meer uitgegeven. Volgens de Efteling omdat men tegenwoordig met cadeaukaarten werkt: pasjes die elektronisch van elk gewenst bedrag voorzien kunnen worden en die ook buiten het park verkocht worden. Reeds in omloop gebracht Eftelinggeld wordt wel nog geaccepteerd bij de Efteling-verkooppunten. Omdat er op het geld geen uitgifte- of geldigheidsdatum staat, is het in principe onbeperkt geldig.[1]