Ontwerp voor de dirigent

De Dirigent is een nooit-uitgevoerde figuur die ontworpen werd voor het Spookslot.

Op de Spookslot-pagina's in Kroniek van een Sprookje vinden we een ruwe schets van Ton van de Ven waarop een dirigent staat afgebeeld. Op de tekening is ook een harpspeler te zien. Een suggestie is blijkbaar geweest om deze in de hoofdshow te plaatsen - wellicht als animatronic of Pepper's Ghost - wat, gezien de bombastische, symfonische muziek van de hoofdshow beslist geen slecht idee zou zijn. Wellicht dat er zelfs meerdere muzikanten waren bedacht.

De dirigent is uiteindelijk nooit in de definitieve inrichting van het Spookslot terechtgekomen. Het enige dat is overgebleven van het idee om een orkest in de show te plaatsen is de zwevende viool in de catacomben.

Toen in 1987 de Efteling door TNO benaderd werd voor een toepassing van hun nieuwe robotarm-techniek, was een van de opties die de Efteling overwoog om hiermee de dirigent alsnog te realiseren. Uiteindelijk werd er echter gekozen voor een nieuw sprookjesfiguur: de Trollenkoning.[1]

Een uitgebreide ontwerpschets van de dirigent was te zien in 2010 op de Ton van de Ven-tentoonstelling Dromen met geleende hand.

Verwijzingen
  1. De Vijf Zintuigen: documentaire Lex Lemmens (2014)