Hoffmann in 1960

Barbara Maria Hoffmann (Rotterdam, 6 januari 1939) is een Nederlands (hoorspel-)actrice. Begin jaren 80 was ze enkele maanden te horen als de vertelstem van de Indische Waterlelies.

Hoffman doorliep de MULO en had enige tijd een kantoorbaan. Ze speelde bij het Haags Jeugdtoneel van Anneke Elro en werkte als mannequin. In 1958 werd zij door de NRU (Nederlandse Radio Unie) aangenomen voor de hoorspelkern. Slechts sporadisch stond zij beroepshalve als actrice op de planken, onder meer als Dandy Hapgood in "Welterusten" van A.P. Dearsley bij Maarten Kapteyns Radiostad Comedie.[1]


Een opname van Barbara Hoffmann als verteller bij de Indische Waterlelies uit begin jaren 80

Stemverwarring

De opname van Hoffmann, met een "enigszins deftige, Randstedelijke uitspraak",[2] is maar heel kort gebruikt in het park. Jarenlang werd echter door fans én de Efteling zelf gedacht dat de versie die tot 2009 te horen was, door Hoffmann was ingesproken. In 2015, toen na een zesjarig intermezzo met de stem van Paul de Leeuw deze versie terug werd geplaatst, kwam men er tijdens research achter dat dit de oorspronkelijke stem van de intro op het sprookje is, niet ingesproken door Hoffmann, maar door ex-medewerkster Reny de Lannée de Betrancourt.

Verwijzingen
  1. Hoorspelactrice Barbara Hoffmann, www.hoorspelen.eu
  2. Paneel in Efteling Museum, tentoonstelling 2016: 50 jaar... Maanlichte Nachten