De tentoonstelling '50 jaar... Maanlichte Nachten'

50 jaar... Maanlichte Nachten is een tentoonstelling in het Efteling Museum ter gelegenheid van het gouden jubileum van de Indische Waterlelies. De tentoonstelling, die bestaat uit attributen, videobeelden, geluidsfragmenten, informatieve teksten en foto’s die op beeldschermen worden afgespeeld als een diashow, werd geopend op om 10.00 uur 's morgens op 3 mei 2016, op de kop af 50 jaar na de opening van het onderwerp. Bij de opening stonden er gebakjes klaar voor de eerste 50 bezoekers aan de tentoonstelling.

Opvallend is dat de tentoonstelling van 2017, 65 jaar Efteling, werd geopend in de ruimte ernaast, zodat ook de Waterlelies-tentoonstelling in dat seizoen te zien bleef.

Omschrijving

De wanden van de tentoonstellingsruimte werden voor de gelegenheid overgeschilderd van rood naar blauw. Centraal in de ruimte staan drie pilaren waar attributen te zien zijn. Dit zijn:

  • een oude typemachine waar de brief waarin het Cabinet van de Groothofmaarschalk van België toestemming geeft aan de Efteling om een sprookje van Fabiola uit te gaan beelden;
  • twee sambaballen van één van de kikkers op een fluwelen kussen; en
  • een proefversie van een waternimf die Peter Reijnders naar Koningin Fabiola wilde sturen ter goedkeuring (een replica, nieuw gemaakt voor de tentoonstelling op basis van oude foto's).

Op de muur tegenover de ingang lezen we de titel van de tentoonstelling en is een wit vlak gemaakt waar de projector aan het plafond een serie videobeelden op laat schijnen. De videofragmenten bestaan onder andere uit de opening in 1966, onderhoud in de jaren zestig, het bezoek van Koningin Fabiola, de Sprookjesshow in 1996-1997 (waar het sprookje van de Indische Waterlelies onderdeel van was) en Kate Bush, die er een muziekspecial opnam.

Aan de linkermuur hangt een levensgrote replica van Piecks illustratie van de scène zoals we die in de sprookjesboeken terugvinden. De panelen met informatie hangen aan de rechtermuur. Er zijn acht informatiepanelen. Voor het eerst op een Efteling-tentoonstelling is informatie voor de buitenlandse gasten ook vertaald naar het Engels, Duits en Frans. In tegenstelling tot de platen bij voorgaande exposities zijn de afbeeldingen, waaronder ontwerpen en bouwfoto's, niet afgedrukt zoals de tekst. In plaats daarvan zijn die te zien in een continue herhalende diashow op de drie beeldschermen die nog aanwezig waren van de vorige tentoonstelling, 60 jaar Efteling. De panelen zonder beeldscherm hebben een mooie afbeelding onder de tekst, die speciaal gemaakt lijkt te zijn voor deze tentoonstelling.

Tussen het laatste paneel en de ingang tot het museum staat nog steeds de vitrinekast, waarin bij iedere expositie objecten te bekijken zijn. Te zien zijn onder andere souvenirs door de jaren heen, de folder uit 1966, elpees van de muziek uit de attractie en de hoorspelen, en verschillende sprookjesboeken waarin het verhaal is opgenomen, waaronder de Spaanse en Nederlandse versie van De Twaalf Wonderlijke Sprookjes.

Audio

De geluidstrack van de tentoonstelling

Uit de speakers komen geluidsfragmenten. Naast verschillende hoorspelen en fragmenten uit de Sprookjesshow, hoor je ook interviews, de openingsspeech en de verschillende vertelstemmen uit de attractie.