De afdeling Horeca is verantwoordelijk voor de dagelijkse exploitatie en ontwikkeling van horeca, als horecapunten en restaurants binnen het park. De afdeling bestaat anno 2013 uit de subafdelingen Staf Horeca, Keukens, Evenementen, Horeca Restaurants Park (bediening en zelfbediening), Horeca Hotel Bosrijk Golfpark en Theater, Horeca Fastservice Oost (Park) en Horeca Fastservice West (Park).

De Staf Horeca is het management van de horeca-afdeling en ontwikkelt en verbetert horecaconcepten, stelt het assortiment vast en zorgt voor de prijsstelling. De afdeling Keukens is de afdeling die gerechten daadwerkelijk bereidt, zowel voor de parkrestaurants als voor de accommodaties. Bij de afdeling hoort ook het 'Culinair Centrum', de grote keuken voor alle evenementen binnen De Efteling.

De horeca in het park is verdeeld in vijf afdelingen. Het gaat dan vooral om het bedienen van gasten; frituren; klaarmaken van broodjes en overige werkzaamheden. De verdeling anno 2012 is:

  • Fastservice Horeca West: alle horecapunten (geen grote restaurants) in Marerijk, Anderrijk en het Entreegebied.
  • Fastservice Horeca Oost: alle horecapunten (geen grote restaurants) in Reizenrijk en Ruigrijk en het personeelsrestaurant.
  • Restaurants: Witte Paard, Poffertje, Polles Keuken en Fabula.
  • Evenementen: Wapen van Raveleijn
  • Horeca Hotel, Bosrijk, Loonsche Land, Golfpark en Theater
  • Keukens: hier worden gerechten voor restaurants daadwerkelijk bereid

Per 2018 boekte de afdeling een jaaromzet van € 53 miljoen.[1]

Geschiedenis

Verbetering horeca

Tot 1990 werd de horeca in de Efteling benaderd als een vorm van aanvullende dienstverlening, een bijzaak in relatie tot attracties. Antoine van Daele spreekt daarover in het personeelsblad Efteldingen[2]:

Dat willen we binnen enkele jaren bereiken door een grotere variatie in het aanbod te brengen en de kwaliteit verder te verbeteren. We willen daarmee letterlijk van de grond af, in ons geval grondstof, beginnen. We willen steeds minder kant-en-klaar ingekochte spullen gebruiken en gaan zoveelmogelijk terug naar vers. Neem bijvoorbeeld snacks. Die worden straks door leveranciers op door ons aangeleverd recept gemaakt en op de ochtend van de gebruiksdag afgeleverd. Van de ongeveer 1,2 miljoen broodjes die we hier in allerlei soorten en vormen verkopen, willen we dit seizoen de helft zelf bakken. De gasten kunnen dan ook een bakkersleerling op een bakfiets tegenkomen, die op weg is om de parkrestaurants te beleveren.

Op dat moment waren alle bedieningsrestaurants verdwenen, maar men besloot de Cameleon om te bouwen tot bedieningsrestaurant. De overige zelfbedieningsrestaurants werden aangepast met nieuwe systemen, waarbij gasten niet meer in lange rijen hoeven te wachten tot ze bij een bepaald gerecht kunnen.[2]

Zie ook

  1. Persbericht La Place: Efteling en La Place verrassen met nieuw kinderconcept (27 juni 2018)
  2. 2,0 2,1 Horeca is zelfstandige attractie, Efteldingen, april 1990