De zendmast bij het ochtendgloren

De Zendmast Loon op Zand is een aan de Finantiën gelegen betonnen toren voor radio- en televisiesignalen en mobiel telefoonverkeer in Loon op Zand.

In 1955 werd door de rijksgebouwendienst een vergunning aangevraagd voor het bouwen van deze radiotoren, die in 1956 in gebruik genomen werd door de PTT.[1] Oorspronkelijk mat hij 125 meter, in 2009 is hij voor digitale televisie verhoogd naar 153 meter. Heden ten dage is de toren in bezit van Alticom, terwijl de metalen zendmast erop in bezit is van NOVEC. Hij wordt gebruikt voor het uitzenden van een aantal landelijke en regionale radiozenders.

De rechtsopvolger van de PTT, KPN Telecom, was in maart 2006 op zoek naar nieuwe toepassingen voor deze torens, omdat telefoonstraalverbindingen niet meer nodig zijn. Zij sprak openlijk de gedachte uit voor een samenwerking met de nabijgelegen Efteling.[2] De toren is goed te zien vanaf de aankomstroute via de Midden-Brabantweg. Onder andere werd geopperd dat er een Langnekhoofd op geplaatst zou kunnen worden. Er is uiteindelijk niets van terecht gekomen.

  1. Vergunningaanvraag "Bouwen van een radiotoren" (18 mei 1955)
  2. Omroep Brabant: KPN wil gesprek met Efteling over zendmast (21 maart 2006)