Willem Bruggeling (2022)

Willem Henrikus Bruggeling (1931), soms ook Joop genoemd, was chef-badmeester van het Efteling zwembad en hoofd afdeling sportzaken, van 1964 tot 1968. Van 1968 tot 1974 werkte hij op bungalowpark Het Kraanven.

Als chef-badmeester was Bruggeling actief in het organiseren van allerhande aquatische en andere sportieve activiteiten. Zo organiseerde hij in 1965 een waterpolo-toernooi en instigeerde hij de oprichting van Zwemclub Efteling in oktober van dat jaar. Maar ook hield hij zich bezig met een schoolvoetbaltoernooi, schaatswedstrijden en gymnastiek. Hij leidde hij een herstart van Efteling-tennisclub Boemerang. In de winters zorgde hij voor het optuigen van de schaatsbaan in het park. Ook buiten het park was hij actief, onder andere als gymleraar en met zijn eigen Sportschool Bruggeling in Loon op Zand.

Chef technische dienst Nico Adams vroeg Bruggeling, vanwege zijn heldere stemgeluid, in 1965 twee Efteling-figuren van een nieuwe stem te voorzien: kabouter Kleine Boodschap en Speeltuin Gijs. Die laatste opname werd pas in 1984 toegepast in het park, maar Bruggeling is daar, net als bij Kleine Boodschap, tot op heden te horen.

In 1966 regelde hij voor het 15-jarig jubileum van de Efteling diverse (sportieve) evenementen: een voetbalinterland amateurs Nederland-Frankrijk (waarvoor demontabele tribunes zijn gebouwd ook voor gebruik elders in het park) en een kunstzwemshow in het zwembad, gegeven door de Bathing Beauties uit Amsterdam. Ook was hij dat jaar verantwoordelijk voor de inzending van de Efteling naar de Nationale Manifestatie "Bruidsboeket", ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Beatrix met Claus von Amsberg.

In 1968 vertrok hij bij het Efteling-park maar kon terecht bij het bungalowpark van de Efteling, Het Kraanven, waar hij nog zes jaar werkte. Hij kreeg de bijnaam Joop, omdat hij op het Kraanven nog wel eens verward werd met de directeur van dat park, Joop Salet. De Efteling vermeldt op een muziekalbum de inspreker van Speeltuin Gijs als “Joop Bruggeling”.