Inzending Noord-Brabant voor het koninklijk huwelijk

De Nationale Manifestatie "Bruidsboeket" was een evenement in de R.A.I. in Amsterdam op 9 maart 1966 om het huwelijk van Kroonprinses Beatrix en jonkheer Claus von Amsberg luister bij te zetten.

Het werd georganiseerd door het Orantjecomité Amsterdam, daags voor het koninklijke huwelijk. Elk van de elf provincies, Suriname en de Antillen brachten een deel van een spel in waarvoor in totaal 2.800 personen in actie kwamen. De inzending van Noord-Brabant, die als eerste gepland was, was een bonte stoet met elementen uit de provincie, waaronder het eerste Nederlandse Nassau-bruidspaar Engelbert van Nassau en Johanna van Polanen (1403) met edelen en schutters, een auto van de enige Nederlandse autofabriek DAF, maar ook de De Efteling speelde in deze stoet een belangrijke rol.

Willem Bruggeling kreeg de opdracht om dit deel te organiseren. De Efteling koos voor een levend sprookje Sneeuwwitje, waarbij Kaatsheuvelse schoolkinderen (door loting gekozen) en een medewerkster van kantoor (Sneeuwwitje) optraden in door Anton Pieck ontworpen kleding. Maar ook de figuur van Langnek was prominent aanwezig. Dit alles en de benodigde attributen zijn per bus naar Amsterdam afgereisd om de voorstelling te geven voor de koninklijke gasten: naast het aanstaande bruidspaar ook de koninklijke familie en verschillende internationale bezoekers, en nog zo'n tienduizend personen publiek. Het evenement werd ook live uitgezonden op televisie.