Tiroler Trio bij de Bob

Het Staatsinstituut voor Cultuur in Moskou (Московский государственный институт культуры, sinds 2014 officieel “Staatsuniversiteit voor kunst en cultuur in Moskou” geheten) is een beroepsopleiding voor uitvoerende kunsten in Rusland. Het biedt opleidingen in zang, dans, toneel, muziek en acrobatiek.

Tussen 1988 en 1996 was er een samenwerking tussen het instituut en de Efteling, waarbij elke zomer studenten diverse acts verzorgden in het park.

Het project werd tot stand gebracht door Henk Merkelbach, hoofd Entertainment van de Efteling, Gerd Leers die met zijn bedrijf SovCon (Soviet Consultants) bemiddelde in contacten met de Sovjet-Unie, en professor Leonid Bogdanov, directeur van het instituut en voorzitter van de vereniging Nederland-Rusland.

In 1988 begon de samenwerking met diverse groepjes in het park.[1] De studenten vormden een Tiroler Trio bij de Bob, Fakir en Buikdanseres bij de wachtrij van Fata Morgana, Mexicaans orkest bij de wachtrij van de Piraña en drie clowns bij de Python. Het project bood studenten de gelegenheid op te treden in de Efteling en zodoende ervaring op te doen in een westerse organisatie.

Enkele van de Russische artiesten met directeur Beck

De samenwerking culmineerde in het Efteling-themajaar 'Rusland' in 1990, waarbij zo'n 135 Russische artiesten optredens verzorgden in de Efteling, met als hoogtepunt De Grote Russische Show.

Na dat jaar ging de samenwerking verder en traden in de zomerseizoenen daarna diverse (muziek)groepjes op. Zo waren er in 1991 en 1992 clowns, een Georgisch orkest en Oezbeekse dansgroep, en de dansers bij Fata Morgana. In 1994 treden ze ook op. Dat jaar is er ook een Fifties-orkest bij de Likkebaerd, en in 1995 en 1996 zijn dit orkest, de muzikale act bij de Piraña en de Oosterse dansgroep bij de Fata Morgana weer te zien. In 1997 staan ze niet meer op het programma; wellicht vanwege de verschuiving in het entertainmentaanbod vanwege de komst van de Eerste Sprookjesshow.

Merkelbach kreeg op 23 maart 1998 in Moskou een ere-doctoraat van het Staatsinstituut voor Cultuur als waardering voor zijn inzet rond het culturele uitwisselingsproject. Over de jaren hadden in totaal zo’n 350 studenten ervaring opgedaan in de Efteling.[2]

  1. Tentoonstelling 'Van Poppenkast tot Theater', Efteling Museum, 2007
  2. Efteldingen (personeelsblad): 'Ere-doctoraat' (1998)