Spookje, Vladde, Vlerk en nog een vleermuis

Spookje, Vladde en Vlerk zijn een spook en twee vleermuizen die bevriend raken met Pardoes in het boekje Pardoes en de Grote Bosgriezel.

Spookje is een spook bestaande uit een laken met daar onderuit stekend dezelfde soort sloffen als Pardoes heeft, met een viool en een kaars in zijn hand. Hij houdt van griezelen en spoken, en als hij in een goede bui is, pakt hij zijn viool en speelt een vrolijk deuntje. Vladde en Vlerk zijn bewoners van de kapotte toren van het Spookslot.

Parkeersticker 1978

De drie figuren zijn bedacht door Henny Knoet. We zien Sprookje al opduiken op Pardoes-merchandise vanaf 1993, onder andere op de hoes van de cd De Mooiste Efteling Melodieën, waar hij een representatie is voor het Spookslot. Knoet baseerde zich wellicht op het door Ton van de Ven ontworpen Spookslot-logo uit 1978, onder andere gebruikt op de parkeersticker van dat jaar, waarop een spookje en twee vleermuizen te zien zijn. In de tweede helft van de jaren negentig gaan de drie figureren in verhalen rondom Efteling-gastheer Pardoes.

Het figuur Spookje krijgt voor het eerst een karakter in 1998 als hij een belangrijke rol speelt in Pardoes en de Grote Bosgriezel, samen met de twee vleermuizen. Alhoewel ze achter in dat boek voorgesteld worden samen met de andere characters wordt er van het drietal nadien slechts nog sporadisch iets vernomen; met ingang van de eenentwintigste eeuw zijn ze geheel van het toneel verdwenen.