De Spinnenvreter

De Spinnenvreter was een figuur uit de wachtrij van het Spookslot. Je kwam hem tegen vlak voor het portaal van de Ronde Zaal, hoog in een halfronde nis in de muur.

Vreter in zijn nisje, met spin
Een foto in de nis: de glasplaat, de blacklightlamp van de spin en een stukje van de aangelichte kop

De Spinnenvreter was een monsterlijke kop met pupilloze ogen, steenachtig van structuur, bijna als een beeld. Hij had een knobbelig gelaat en op zijn borst een medaillon in de vorm van een zon. De Spinnenvreter verscheen en verdween middels de techniek van een Pepper's Ghost in de nis. In werkelijkheid lag de kop plat horizontaal, vlak onder het nisje, en werd hij wanneer deze werd aangelicht weerspiegeld in een diagonaal geplaatste glasplaat. Doordat de achtergrond achter de glasplaat donker was, leek de weerspiegeling opaak en niet transparant zoals bij een typische Pepper's Ghost. Voor de kop zakte een grote spin aan een draadje op en neer, opvallend groen oplichtend in ultraviolet blacklight. De kop leek deze spin op te 'vreten' (de mond maakte een happende beweging), vandaar de naam.

Ontwerp Van de Ven met aanwijzingen

Onder de nis van de Spinnenvreter bevond zich nog een (ondiepe) nis, met daarin een luik om bij de techniek van de Vreter te kunnen. Ter camouflage waren hierin houten planken geschroefd.

De Spinnenvreter bevond zich hoog in de muur, een positie vermoedelijk gekozen om zichtbaar te zijn vanuit een stilstaande wachtrij, die zich in de eerste jaren nog tot dit deel van de gang uitstrekte. Door de hoge plaatsing viel hij na die eerste periode nog maar weinig op en liep menigeen er bij gebrek aan wachtnoodzaak ongezien aan voorbij.

In 1997 figureerde de verder doorgaans genegeerde Spinnenvreter in het boekje Het Geheim Van De SpinnenVreter van de Efteling Club.

De spinnenvreter én zijn spin verhuisden na de sluiting van het Spookslot in september 2022 naar het Efteling Museum.