Een Sleutelier
Sleutelier-entertainment op een zomeravond

Een Sleutelier is een entertainmentfiguur die naast verstrooiing ook een logistieke taak heeft bij evenementen. Sinds 2005 zet Efteling Evenementen de Sleuteliers in als gastheren en -vrouwen om de bezoekers te ontvangen, vermaken, begeleiden en deuren te openen.

De Sleuteliers zijn herkenbaar aan hun kleurig pak met hoge hoed, een ontwerp van Henny Knoet. Aan hun kostuum zitten veel sleutels verwerkt, waarmee verwezen wordt naar de deuropenende taak die ze hebben voor de gasten. Elke Sleutelier heeft een sleutelgerelateerde naam, zoals daar zijn Dop (van het gereedschapsstuk dopsleutel), en Twist (naar de draaibeweging).

In 2005 registreerde de Efteling Sleuteliers als handelsmerk, onder andere in de categorie "ontvangen, begeleiden en amuseren van deelnemers aan ontspannende activiteiten en het optreden als ceremoniemeester".

Tijdens het Zeven Pleinen Festijn van 2013 maakten de Sleuteliers hun debuut onder de reguliere, niet-evenementenbezoekers. Op het Steenbokplein verzorgden Sleuteliers een acrobatische dansact culminerend in het verschijnen van prinses Anura. Op de zomeravonden van 2014 verhuizen ze naar het Ruigrijkplein en treden op onder de naam De Reizende Efteling Sleuteliers.

In 2019 werden hun outfits vernieuwd: de jas is nu van blauwe stof met een goudkleurig patroon. De hoed is nog bruin van kleur, maar wel een ander model.