Saskia van Opijnen-Zwart

Saskia Elisabeth (Saskia) van Opijnen-Zwart is (zorg)bestuurder en was lid van de Raad van Commissarissen van de Efteling van april 2014 tot april 2016.

Carrière

Van Opijnen-Zwart studeerde communicatie aan de HEAO in Utrecht. Daarna ging ze aan de slag als communicatieconsultant en marketing manager. Vanaf 1991 ging ze in dienst bij de toenmalige bank Fortis als directeur marketing/communicatie en vanaf 2000 als algemeen directeur van de bank Geldwisselkantoor/Travelex. In 2012 moest ze als directeur orde op zaken stellen bij het verlieslatende fusiebedrijf Achmea Vitale waar ze een grote reorganisatie uitvoerde.

In juli 2015 werd ze directeur van Careyn Kraamzorg en de jaren daarna was ze bestuurder van verschillende zorgbedrijven. Ook werd ze commissaris bij onder andere de Rabobank Amersfoort. Sinds 2015 is ze lid van de raad van toezicht van zorgorganisatie Zuidwester en sinds 2019 ook van Bink Kinderopvang.

Commissariaat

Van Opijnen-Zwart werd op 17 april 2014 benoemd als lid van de Raad van Commissarissen van de Efteling. De stichting 'Vrouwen ontmoeten Vrouwen' uit Tilburg ijverde voor het benoemen van meer vrouwen in allerhande Brabantse besturen, onder andere bij de Efteling, waar sinds het begin tot dat moment uitsluitend mannen bestuursfuncties bekleed hadden. Dit resulteerde in het benoemen van Van Opijnen-Zwart en Heleen Dura-van Oord in de RvC.[1] Ze maakte deel uit van de auditcommissie. Per 25 april 2016 trad ze af.

  1. Brabants Dagblad: Topbaan? Vrouw is altijd de beste keus (21 januari 2019)