Heleen Dura-van Oord

Helene Machteld Natasja (Heleen) Dura-van Oord (Dordrecht, 18 mei 1972) is medeoprichter van DQ&A Mediagroep en partner bij investeringsmaatschappij Peak Capital. Sinds 2014 is ze lid van de Raad van Commissarissen van de Efteling.

Carrière

Heleen werd geboren in de familie Van Oord, bekend van het gelijknamige baggerbedrijf, een van de grootsten ter wereld in die sector. Ze deed haar hbo-opleiding aan Hogeschool InHolland in de richting radio en tv, en ze presenteerde voor de lokale radio- en televisiezender van Curaçao. In de start van het 'dotcom'-tijdperk, 1998, begon ze als sales-medewerker bij AdValue (later GroupM). In 2001 zette Heleen van Oord met enkele anderen de DQ&A Media Group op, een bedrijf gespecialiseerd in de markt voor online-advertenties. Inmiddels is het een internationaal opererend bedrijf, actief in acht landen en met meer dan 130 medewerkers.

Ze werd verkozen tot zakenvrouw van het jaar in 2013. Naast haar lidmaatschap van de RvC van de Efteling zit ze sinds 2015 ook in die van de FD Mediagroep (Het Financieele Dagblad & Business News Radio).

Commissariaat

Vanaf 17 april 2014 maakt ze deel uit van de Raad van Commissarissen van de Efteling. De stichting 'Vrouwen ontmoeten Vrouwen' uit Tilburg ijverde voor het benoemen van meer vrouwen in allerhande Brabantse besturen, onder andere bij de Efteling, waar sinds het begin tot dat moment uitsluitend mannen bestuursfuncties bekleed hadden. Dit resulteerde in het benoemen van Dura-Van Oord en Saskia van Opijnen-Zwart in de RvC.[1]

Bij haar aantreden liet ze optekenen:[2]

Naast deel uit te mogen maken van een stukje Nederlandse nostalgie, is De Efteling niet alleen een van de grootste attractieparken van Europa, maar ook een van de meest innovatieve.

en over de in 2015 te openen 'Dive Coaster' (Baron 1898):

Ik kan niet wachten, ik ben wel een thrill-seeker.

Privé

Heleen woont in Den Haag, is getrouwd met Bart Dura en heeft twee kinderen.

  1. Brabants Dagblad: Topbaan? Vrouw is altijd de beste keus (21 januari 2019)
  2. Persbericht Efteling