Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over het personage uit de Sprookjesboom-franchise. Voor de uitbeelding in het Sprookjesbos, zie Klein Duimpje en de Reus.

Reus

Reus is een bijpersonage uit de televisieserie Sprookjesboom. Reus is zijn eigennaam en wordt daarom gebruikt zonder lidwoord.

Reus is een grote reus uit het sprookje Klein Duimpje en de Reus en een aantal elementen uit het verhaal komt daarom terug in zijn karakter. Zo houdt hij van slapen. Hij loopt op sokken, omdat Klein Duimpje zijn laarzen heeft gestolen. Hij is hier niet over te spreken en wil ze terug. Daarin spant hij soms samen met Heks. De techniek van motion capture die gebruikt wordt om de serie te maken, heeft bepaalde beperkingen. Dit betekent dat Reus niet liggend kan voorkomen; je zult hem daarom altijd zittend zien slapen.

Hij was al onderdeel van de Sprookjesbosbewoners uit 2003, en werd doorontwikkeld tot Sprookjesboomfiguur.

Om ook een Belgische doelgroep aan te spreken met de tv-serie, werd bij de lancering gekozen om twee figuren, namelijk Draak en Reus, een Vlaams accent gegeven. Intussen heeft die eerste een andere stem gekregen, maar bij Reus is de Vlaamse tongval gehandhaafd. Zijn stem wordt ingesproken door Luk Van Mello.

Reus is als één van de weinige personages (verder alleen de Sprookjesboom zelf) niet te zien als handpop. Ook in de muppet-serie Sprookjesboom Show komt hij niet voor. Praktische overwegingen omtrent dimensies liggen hieraan wellicht ten grondslag. De hoofdpersoon uit zijn oorsprongssprookje, Klein Duimpje, geeft er wel acte de présence.