Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met de permanente Mini Efteling in Nieuwkuijk

De Mini-Efteling was een tijdelijke promotionele attractie in de vorm van enkele ‘mini-sprookjes’, decorstukken en attributen van de Efteling op een etage van het grote Keulse warenhuis Karstadt, van 27 oktober tot en met 27 december 1967.[1]

In de jaren zestig ontstond er een felle concurrentiestrijd tussen de grote warenhuizen van Keulen, waarbij ieder concern probeert door dure reclamecampagnes en het brengen van opvallende attracties het publiek binnen te krijgen. Het warenhuis wilde met de samenwerking met de Efteling meer winkelend publiek naar zich trekken en de Efteling hoopte op meer bekendheid bij de Duitse gast.

Op alle afdelingen van Karstadt was iets van de Efteling te vinden en de Efteling plaatste een (vermoedelijk tweedimensionaal) figuur van Langnek voor het warenhuis die twee keer zo groot was als in Kaatsheuvel. Ook de menu’s in de horeca van het warenhuis werden aangepast. Technici van Karstadt waren in september al ‘maanden in de weer’ om alles op te bouwen.

Efteling-directeur Diender had het plan om deze 'tentoonstelling-set’ vaker op exposities en evenementen op te bouwen, zowel in binnen- als buitenland. In Nederland werd een proef gedaan op de damesbeurs Femina in Rotterdam, in België op de Jaarbeurs in Brussel en in enkele warenhuizen.

Zie ook

  • Twinkel, een Efteling-winkel in warenhuis V&D
  1. Echo van het Zuiden: Mini-Efteling in Keulen (25 september 1967)