Mexicano achter een snackluikje

De Mexicano is een frituursnack gemaakt van gekruid, gemalen vlees met een opvallende ribbelvorm. In de Efteling wordt hij in ieder geval vanaf eind jaren negentig, maar mogelijk al nog veel langer, verkocht. In 2013 werd de Mexicano uit het assortiment gehaald, maar per 2020 is de snack weer verkrijgbaar bij Frau Boltes Küche en per 2021 bij alle snacklocaties.

De snack

Een Mexicano is gemaakt van gekruid, gemalen rund-, varkens- en kippenvlees (tot 2018 ook paardenvlees). Hij heeft een herkenbare vorm met vier grote ribbels, die aan één kant een beetje uitsteken. Het reliëf begint en eindigt laag; de onderkant is vlak. Met zijn 135 gram is het één van de grotere frituursnacks.

De snack werd in 1984 op de markt gebracht door De Vries Snacks uit Dordrecht. De naam verwijst naar de voorrondes die op dat moment plaatsvonden van het WK voetbal 1986 in Mexico (waarvoor Nederland zich overigens niet plaatste). Mexicano is sindsdien een geregistreerd merk van De Vries. Concurrenten Mora en Beckers hebben daarna vergelijkbare producten gemaakt die ze Carrero en Chileno noemen.

In de Efteling

Automatiek met kolom Mexicano's

De Mexicano is in elk geval al sinds de jaren negentig verkrijgbaar in de Efteling bij de diverse snackverkooppunten, voornamelijk via de automatieken. Waarom de snack in 2013 uit het assortiment ging is niet precies duidelijk. Het kan ermee te maken hebben dat Eftelings vaste snackleverancier Van Oers, die zelf overigens op dat moment nog niet over de rechten op het produceren van de Mexicano beschikte, in dat jaar zijn groothandelsactiviteiten afstootte aan Sligro, die de exclusieve leverancier van snacks aan de Efteling werd.

In 2015 fuseerde Van Oers met Mexicano-uitvinder De Vries en de combinatie noemt zich sinds 2017 De Vries Van Oers. Hiermee is de Mexicano ook in het assortiment van Van Oers terechtgekomen. Sinds 2020 zijn de Mexicano's na jaren afwezigheid weer verkrijgbaar in de Efteling, nu bij het vernieuwde horecapunt Frau Boltes Küche. Vanaf de heropening van de Efteling in mei 2021 staat hij ook op het menu van de andere grote snackverkooppunten.

Euro-snack

In juni en juli van 2000 was in de Efteling bij wijze van proef een op de Mexicano lijkende snack te koop: de Euro-snack, een product van Van Oers aansluitend bij de introductie van een Europese gezamenlijke munt aan het eind van dat jaar en dan ook in de vorm van het €-teken en natuurlijk precies geprijsd op ƒ 2,20 (1 euro). De snack werd bedacht door Esther van der Bovenkamp, een horeca-studente die hem instuurde op een prijsvraag voor snacks met het thema 'millennium'.

De Euro-snack was verkrijgbaar bij een cabine die stond opgesteld bij de Python Pizza Shop in het Ruigrijk: een donkerblauw huisje, met erop afbeeldingen van Pardoes en Pardijn en de tekst "Dat snackt naar meer!". De aankleding is zelfs toegespitst op de specifieke locatie: de prinses bevindt zich in een Python-karretje, echter niet het actuele model, maar het vorige van Arrow. Een karretje van dat type stond toen ook opgesteld in de ernaast gelegen De Likkebaard.