Registratie van de show

Een lasershow maakte tussen 1999 en 2001 deel uit van de wachtrij van Vogel Rok. Deze vertelde het verhaal dat bij de attractie hoort, te weten de tweede reis van Sindbad de Zeeman uit de Sprookjes van 1001 Nacht.

Showverloop

De show duurt vier minuten, en vertelt het verhaal van hoe Sindbad de Zeeman tijdens zijn tweede reis strandt op het eiland waar de Rok-vogels wonen. Het licht in de wachtruimte dooft. De show start abstract met druk bewegende patronen, waar je ook de golven van de zee in zou kunnen herkennen. Na ongeveer een minuut zakt een projectiedoek vanaf het plafond naar beneden, waarop figuratieve projecties verschijnen. Deze beginnen met waterplanten en vissen, waarna het eiland en een vliegende Rok in beeld komen. Hierna gaat het projectiescherm weer omhoog. Tijd voor een blokje abstractie met bewegende geometrische figuren. Het projectiescherm daalt weer, en toont een vliegende Rok tussen de wolken. We 'zoomen in' op het eiland met palmbomen en zien de diamanten uit in de vallei met slangen, die zelf ook in beeld komen. Een Rok vliegt langs en het projectiescherm gaat weer omhoog. Nog meer abstractie laserpatronen, waarna het scherm nog een laatste keer terugkomt om een Rok te tonen die door de wolken vliegt. Het programma eindigt met nog een aantal lasereffecten.

Muziek

Het geheel is gezet op een ingekorte versie van het nummer Standing in Motion van de Griekse toetsenist Yanni, afkomstig van zijn doorbraak-CD Live at the Acropolis uit 1993. Lex Lemmens heeft zich in een interview laten ontvallen dat hij dat nummer gekozen heeft nadat hij het hoorde bij The Fountain of Nations (een waterorgel) in Epcot, Orlando.[1] Het nummer is daar nog vele jaren te horen geweest, tot de fontein in 2019 gesloopt werd.

Geschiedenis

De show in de wachtruimte

Na de wat lauwe ontvangst van de attractie Vogel Rok die opende in 1998, werkte de Efteling begin 1999 aan een aantal verbeteringen.

Vanaf de opening waren er al effecten met behulp van lasers aanwezig in de wachtrij: laserstralen weerkaatsten er op een spiegeltje, en als er er een onderbrak, sprongen ze naar een nieuwe plek en maakten een geluidje. De Efteling had ook enkele jaren ervoor een lasershow als dagafsluiter op de Vonderplas gehad en sinds 1998 was in de Nieuwe Efteling Sprookjesshow een lasershow onderdeel van het programma.

Bij de verbeteringen aan Vogel Rok in 1999 speelden lasers ook een belangrijke rol. In de attractie zelf kwam bovenaan de lifthill een laserwaaier en in het midden van de rit een lasertunnel met een slangenkop. Ook onderdeel van deze vernieuwingen was de toevoeging van een lasershow in de eerste wachtruimte, die op 12 juni 1999 in gebruik genomen werd. De show werd gemaakt door Fons Thiessen met zijn bedrijf Laserforum.

In het begin van seizoen 2002 werd de lasershow in de eerste wachtruimte weer opgeheven. Hierbij speelde vermoedelijk mee dat de eerste ruimte in de praktijk maar weinig vol stond en dat bezoekers hier dus in enkele tellen doorheen stapten, op naar de volgende wachtruimte.

Ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van Vogel Rok in 2023 keerde het nummer van Yanni, dat dus maar tweeënhalf jaar en alleen in de wachtrij te horen was geweest, weer voor even terug in de attractie. Van 9 april tot 1 mei dat jaar was het elke ochtend te horen op de stationshal. Dit was een initiatief van enkele van de attractiemedewerkers waar de Efteling wel wat in zag.