Vier varianten Kurkentrekkers

Een Kurkentrekker is een snack van zoet brooddeeg die je kunt krijgen bij 't Verwende Nest! sinds de opening van dat horecapunt op 31 mei 2021.

De snack

Het deeg wordt in het horecapunt ter plekke in spiraalvorm gedraaid aan een kegelvormige stok en dan gebakken. Het bekaneelsuikerde baksel kan vervolgens worden gevuld met nog meer zoetigheid: de 'Meloen-Drakennest' is gevuld met cheesecake-mousse, watermeloen, kiwi, spekkoek en zure mat; de 'Chocolade Zeebonk' bevat chocolademousse, zoute knabbels, karamel en toffee. De duurste is de 'Aardbei Witte Wieven' met inderdaad aardbeien, merengue, witte chocolade en suikerspin. De varianten zijn net als speeltuin Nest! verwijzingen naar omliggende attracties in het Ruigrijk.

Aan de buitenkant van het horecapunt bevindt zich een wiel waaraan kinderen kunnen draaien, waarmee de suggestie gewekt zou moeten worden dat zij zelf de snack in de spiraalvorm brengen.

Achtergrond

Verwijsbord naar de verkoop bij ingang Nest!

De snack is in andere landen bekend onder namen als Chimney Cake en Baumstriezel. Oorspronkelijk komt het uit Oost-Europa (Transsylvanië), waar het Kürtőskalács genoemd wordt. De Efteling bepaalde op basis van het andere horeca-aanbod in de buurt dat 't Verwende Nest! warme dranken en gebak zou moeten aanbieden. Voor het gebak wilde men graag iets 'instagrammable', een uitdrukking die in sommige kringen gangbaar is en betekent dat de versnapering fotogeniek is en het onderwerp kan zijn van een post op het sociale medium Instagram. De Kürtőskalács voldeed hieraan en als 'brood op stok' die je zou roosteren bij een kampvuurtje vond men het thematisch passend bij de vrijbuitende jeugd-sfeer van Nest.

De naam is een knipoog naar het voormalige horecapunt De Kurketrekker (volgens de destijds vigerende spelling zonder tussen-n geschreven) dat van 1981 tot 2005 hier vlakbij gelegen was. Dat moest toen het veld ruimen voor de bouw van De Vliegende Hollander.

De naam 'Kurkentrekker' werd in november 2020 door de Efteling vastgelegd als handelsmerk in de categorie bakkersproducten.