De invalidenruimte

De Invalidenshow bij Villa Volta is een faciliteit voor bezoekers met een mobiliteitshandicap, die in de hoofdshow van de attractie zelf niet welkom zijn en hier toch iets van de sfeer kunnen proeven.

Toegang

Instructies bij de ingang

De entree ligt rechts naast de reguliere wachtrij. Via een hellingbaan komen rolstoelers bij de attractieingang waar een bord uitlegt dat ze eerst de twee voorshows kunnen doorstaan om daarna een film te aanschouwen in een speciale ruimte. In de Engels/Duits/Franse uitleg wordt daaraan toegevoegd dat alle shows in het Nederlands zijn.

Filmzaal

Na de tweede voorshow word je begeleid naar de filmzaal aan de linkerzijde van de villa. De ruimte is in dezelfde stijl aangekleed als de hoofdshow, met zwart-wit tegelpatroon op de vloer, barokbehang, kandelaars en schilderijen aan de muur. Aan linkerzijde staan banken waarop begeleiders kunnen zitten, in het midden kan de rolstoel staan. Aan de korte zijde zijn roodfluwelen gordijnen opgehangen. In de rechtermuur zitten twee deuren: degene het dichtst bij de rode gordijnen komt uit de tweede voorshow, de andere leidt naar de overloop tussen controlekamer, hoofdshow en tweede voorshow.

De gordijnen gaan opzij en een recente opname van publiek in de hoofdshow wordt afgespeeld. Je ziet het hele programma van de hoofdshow, terwijl de muziek speelt. Synchroon met de muziek licht het plafond af en toe op.

Als de film is afgelopen sluiten de gordijnen zich weer en kun je de ruimte verlaten via de deur achter je, die automatisch opent en uitkomt naast de reguliere uitgang van de attractie.

Situatie 1996-2015

Vanaf de opening van Villa Volta in 1996, tot 2015 was de ingang direct bij de deur van de filmruimte, nabij de uitgang voor normale gasten.

Voor de aparte invalideningang werd gepleit tijdens de bouw door de Onderhouds Overleggroep, om ruimte te creëren in de voorshows die als te krap werden ingeschat. In 2015 werd kennelijk dit geen probleem meer geacht.

Rolstoelgebruikers en hun begeleiders konden zich hier melden via de deurbel waarna de automatische toegangsdeur door het personeel geopend werd en de invalide zelfstandig de ruimte kan betreden. Een personeelslid komt binnen via de eerste zijdeur van de ruimte en geeft wat uitleg, waarna de show start.

De gordijnen openen zich en een film start met het Efteling-logo. De film is speciaal voor de invalidenshow samengesteld uit verschillend materiaal: we zien opnamen uit de voorshows van de attractie gecombineerd met het hoorspel dat daar afgespeeld wordt. Sommige teksten die in het hoorspel flauw op de achtergrond te horen zijn, zijn hier veel prominenter gebruikt. Ook wordt er hier en daar gebruik gemaakt van materiaal dat werd opgenomen voor de tv-reclame voor Villa Volta, waarin Hugo in zijn jonge jaren en Vrouwe Goeds te zien zijn. De toespraak van animatronic Hugo, waarin hij close-up in beeld is, zit ook geheel in de film. Hierna volgen opnames van het hoofdshowprogramma. Tijdens de film licht af en toe het plafond van de ruimte op. Aan het eind van de film verschijnt weer het Efteling-logo en opent de toegangsdeur zich, waarna men de ruimte op eigen gelegenheid verlaat.

Per 2015 werd besloten de aanpak te wijzigen en rolstoelers ook via de eerste twee voorshows het pand in te leiden. De show zelf werd daarom ook aangepast naar alleen een (recentere) opname van de hoofdshow die de invalide moet missen.

Wetenswaardigheid

Op de dvd De Magische Bol is de gehele originele show als easter egg opgenomen. Wie in het extra’s-menu klikt op de robijn van de Gouden Fantasiesleutel krijgt de film te zien.