De invalidenruimte
Instructies bij de ingang

De Invalidenshow bij Villa Volta is een faciliteit voor bezoekers met een mobiliteitshandicap, die in de attractie zelf niet welkom zijn en hier toch iets van de sfeer kunnen proeven.

Toegang

De entree ligt rechts naast de reguliere wachtrij. Via een hellingbaan komen rolstoelers bij de attractieingang waar een bord uitlegt dat ze eerst de twee voorshows kunnen doorstaan om daarna een film te aanschouwen in een speciale ruimte. De filmruimte bevindt zich in een aanbouw aan de linkerzijde van de villa.

Tot 2015 was de ingang direct bij de deur van de filmruimte, nabij de uitgang voor normale gasten. Rolstoelgebruikers en hun begeleiders konden zich hier melden via de deurbel waarna de automatische toegangsdeur door het personeel geopend werd.

Voor de aparte invalideningang werd gepleit tijdens de bouw door de Onderhouds Overleggroep, om ruimte te creëren in de voorshows die als te krap werden ingeschat. In 2015 werd kennelijk dit geen probleem meer geacht.

Filmzaal

De ruimte is in dezelfde stijl aangekleed als de hoofdshow, met zwart-wit tegelpatroon op de vloer, barokbehang, kandelaars en schilderijen aan de muur. Aan linkerzijde staan banken waarop begeleiders kunnen zitten, in het midden kan de rolstoel staan. Aan de korte zijde zijn roodfluwelen gordijnen opgehangen. In de rechtermuur zitten twee deuren: degene het dichtst bij de ingang leidt naar de overloop tussen controlekamer, hoofdshow en tweede voorshow, en de achterste deur komt uit in de tweede voorshow. Een personeelslid komt binnen via de eerste deur en geeft korte uitleg, waarna de show start.

Show

De gordijnen openen zich en een film start met het Efteling-logo. De film is speciaal voor de invalidenshow samengesteld uit verschillend materiaal: we zien opnamen uit de voorshows van de attractie gecombineerd met het hoorspel dat daar afgespeeld wordt. Sommige teksten die in het hoorspel flauw op de achtergrond te horen zijn, zijn hier veel prominenter gebruikt. Ook wordt er hier en daar materiaal van de tv-film Hugo van Dennis Bots gebruikt, waarin Hugo in zijn jonge jaren te zien is. De toespraak van animatronic Hugo, waarin hij close-up in beeld is, zit ook geheel in de film. Hierna volgen opnames van het hoofdshowprogramma. Tijdens de film licht af en toe het plafond van de ruimte op. Aan het eind van de film verschijnt weer het Efteling-logo en opent de toegangsdeur zich, waarna men de ruimte op eigen gelegenheid verlaat.

Wetenswaardigheid

Op de dvd De Magische Bol is de gehele show als easter egg opgenomen: wie in het hoofdmenu op de pijl naar rechts drukt, ziet de sleutel omgeven worden met sterren. Als men nu op enter drukt krijgt men de invalidenshow te zien.