Heks

Heks is een hoofdpersonage uit de televisieserie Sprookjesboom. Heks is haar eigennaam en wordt dus gebruikt zonder lidwoord.

Heks is één van de antagonisten uit de serie. Ze is sluw, jaloers en primair uit op het opeten van kinderen, woont in het bekende snoephuisje, en kan met haar toverboek toverbrouwsels koken in haar toverketel. De impact van deze toverkracht is echter beperkt. Heks is al oud en heeft een bochel, en loopt daarom met een stok. Ook is ze extreem kippig.

Zingen met handpop-Heks

Ze was al onderdeel van de Sprookjesbosbewoners uit 2003, en werd doorontwikkeld tot Sprookjesboomfiguur. Alhoewel ze net als Wolf ook model staat voor de andere heksen in het Sprookjesbos, is Heks gebaseerd op de heks die te zien is achter de deur in het sprookje van Hans en Grietje. Die broer en zus komen echter in Sprookjesboom niet voor, het huisje is wel te zien. Omdat in het bos alleen haar gezicht te zien is, heeft Geesink Studio de rest erbij kunnen verzinnen.

Heks spreekt vaak in alliteraties, een eigenschap afgeleid van haar overbekende spreuk 'knibbel, knabbel, knuisje...'. Haar stem wordt ingesproken door Hildegard van Nijlen.

Heks als muppet

Sinds april 2007 is er ook een handpop van Heks als onderdeel van het Sprookjesboom-entertainment. Vanaf 2017 is ze ook een muppet in Sprookjesboom Show.