Advertentie voor het tweede concert

Het Groot Tuin-Concert was een reeks muziekuitvoeringen in de Efteling tijdens de zomer van 1952. Elk concert werd wekelijks aangekondigd middels een krantenadvertentie, maar werd vermoedelijk ook binnen het park gecommuniceerd aan de gasten.

De optredens werden gegeven in een muziekkiosk die normaal op de Markt in Kaatsheuvel stond en waar vaker dergelijke concerten plaatshadden. In het openingsjaar van het Sprookjesbos werd die kiosk speciaal naar de Efteling verplaatst om daar een reeks zomerconcerten te geven in de "Engelse Tuin" (Siertuin?) in het park.

De eerste uitvoering vond plaats op zaterdag 23 augustus om vijf uur 's middags en werd gegeven door de Koninklijk Erkende Harmonie Concordia uit Loon op Zand.

De tweede uitvoering vond plaats op zondag 31 augustus, van vier tot zes uur in de namiddag en werd gegeven door het Fanfaregezelschap ‘Kunst Adelt’ uit Hapert o.l.v. dirigent Fr. van Abeelen. Kunst Adelt was destijds 4x wimpeldraagster in de Vaandelafdeling van de Nederlandse Federatie. Vanwege het slechte weer kon deze editie op weinig belangstelling rekenen ondanks ‘gedegen leiding en grote muzikaliteit’.

De derde uitvoering vond plaats op maandag 8 september van zeven tot negen uur 's avonds en werd gegeven door de Koninklijke Erkende Harmonie Apollo van Kaatsheuvel onder leiding van dirigent J. Molenschot.

De vierde uitvoering vond plaats op zondag 14 september om twaalf uur 's middags door Harmonie van het Koninklijke Muziek Gezelschap Euphonia en later, om kwart over vier door Koninklijke Erkende Harmonie ‘Musis Sacrum’ uit Eindhoven. Hierna werd de kiosk weer terugverhuisd naar de Markt, alwaar eind september nog een concert plaatsvond.

Je zou de concertreeks kunnen zien als een prille voorloper van het Klank- en Spektakelfestijn danwel van de Zomeravonden.

Verwijzingen
  • Echo van het Zuiden, 18 augustus / 28 augustus / 5 september / 8 september 1952