Ontwerptekening voor- en achtergevel van de woning

De directiewoning was een dienstwoning, gebouwd door de Efteling, gelegen vlak bij maar wel buiten het park.

In 1962 werd deze woning net buiten de zuidgrens park gebouwd, op Eftelingsestraat 1; direct ten oosten van de tegenwoordige Villa Pardoes. Stichting Natuurpark de Efteling gaf opdracht voor deze bungalow, waarvoor de bouwvergunning werd verleend op 7 februari 1961 en die werd gebouwd door aannemer S.J. Pepping voor een som van ongeveer ƒ 75 duizend. Hij werd bewoond door R.J.Th. van der Heijden na zijn aftreden als burgemeester van Loon op Zand in 1963 (maar die wel aanbleef als stichtingsvoorzitter) en zijn vrouw Betty.

Het bruine dak van de woning is rechtsonder op deze luchtfoto te zien

De woning was een bungalow opgetrokken uit gele baksteen, met een zadeldak van bruine leipannen. Op de begane grond waren een zitkamer en eetkamer, keuken, studeerkamer, slaapkamer, badkamer, een aparte spreekkamer en een dubbele garage. Op de kleine bovenverdieping waren nog twee slaapkamers en een badkamer. Eronder bevond zich een kleine kelder. Het geheel lag op een ruim stuk grond met aan de straatkant een oprijlaan, en aan de achterzijde, waar de woonkamer op uitkeek, een terras met gazon.

Het perceel vlak na sloop

De Van der Heijdens verhuisden in 1971 naar een serviceflat in Vught. Daarna werd de woning verhuurd aan dhr. Andriessen, neuroloog bij het ziekenhuis in Waalwijk. Op 11 december 1985 werd het eigendom overgedragen van de Stichting Natuurpark naar de Efteling B.V. De directiewoning werd in het voorjaar van 2015 gesloopt. Op dat moment was hij al lange tijd niet meer in gebruik als woning voor hoge Efteling-functionarissen.

De locatie was in beeld voor het project Dromenvanger, een initiatief van Stichting Natuurpark de Efteling voor een werklocatie voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het project was ver uitgewerkt, maar vanwege de coronacrisis waren er plotsklaps andere prioriteiten en is het niet doorgegaan.