De Zwammers, geschetst door Ton van de Ven

De Zwammers was een idee voor een interactieve (mini)attractie in de Efteling, bestaande uit drie pratende paddenstoelen die met gebruikers zouden kunnen interageren op basis van kunstmatige intelligentie.

In 1999 startte de Technische Universiteit Delft een project met de Efteling om de toepassing van kunstmatige intelligentie (ook wel AI genoemd) te verkennen. Omdat de techniek nog niet perfect was leek een themapark een interessant toepassingsgebied. Een fout gemaakt door een AI-robot leidt daar eerder tot hilariteit dan bijvoorbeeld tot letsel. Kunstmatige intelligentie zou een interessante verbetering kunnen zijn ten opzichte van bestaande animatronics, die immers steeds hetzelfde programma afdraaien.

De TU Delft had een robot ontwikkeld, clowntje Zzappo!, uitgerust met bewegingssensoren en een spraakherkenner. Op basis hiervan schetste Ton van de Ven het idee voor "De Zwammers", een groepje van drie paddenstoelen met menselijke gezichten. Het voordeel van de paddenstoelen is dat ze geen armen en handen of bewegend hoofd hebben, wat de techniek eenvoudiger hield, waardoor er minder mis kon gaan en gevaarlijke situaties vermeden konden worden.

De Zwammers zijn uiteindelijk niet gerealiseerd. TU Delft en de Efteling werken dan wel samen verder aan een tweebenige lopende robot, ook met het doel hier een attractie van te maken. Die is er tot op heden ook niet gekomen. Elementen uit het idee van De Zwammers zien we wel terug in de in 2010 in het Sprookjesbos geplaatste Sprookjesboom, een boom met een pratend gezicht die kan reageren op je naam en waarnemingen over zijn omgeving; en de in 2018 toegevoegde lamenteerboom Kniesoor die diverse informatie over bezoekers kan verwerken in zijn interactieve verhaal.

Verwijzingen
  • Peter van Lith: AI in de entertainment industrie, in: "De Connectie", jrg 1 nr 5, januari 2006 (ISSN 1871-3807)