De Zingende Schoenmaker, ook bekend als De Schoenmaker of De Rijkaard en de Schoenmaker, is een sprookje over een schoenmaker die zo veel liederen zingt, dat zijn rijke buurman er last van heeft. Daarop geeft de rijkaard de schoenmaker een zak gouden dukaten, waardoor de schoenmaker zoveel zorgen krijgt dat het zingen hem vergaat. Het werd oorspronkelijk opgetekend door de Franse schrijver en dichter Jean de La Fontaine (1621 — 1695) die vooral bekend stond om zijn fabels. Dit is een van de fabels uit De Fabels van Jean de La Fontaine (Les Fables), waarin fabels in dichtvorm staan geschreven. In de meeste gevallen gaat het om gedichten met dieren met menselijke eigenschappen, maar dit sprookje is een uitzondering waarbij twee mensen de hoofdrol spelen.

Het sprookje werd opgenomen in Meer Sprookjes van de Efteling (2011), maar net als de meeste verhalen in dat boek is het (nog) niet uitgebeeld in de Efteling.

Schoenmakers spelen vaak een rol in sprookjes. Het meest bekend is "De kabouters" van de gebroeders Grimm, waarin kabouters het werk van een schoenmaker overnemen om hem te hulp te schieten.