Voorstelschets "Roeivijverplan"

Het Alhambraplan is een plan uit 1978 dat betrekking had op een zwembadcomplex. Mogelijk was het idee om het bestaande Efteling Zwembad te betrekken in het thema van de 1001-Nachtshow die in ontwikkeling was - de voorloper van Fata Morgana.

"Zwembadcomplex (Alhambraplan)"

Het enige wat erover bekend is, is de opmerking "Zwembadcomplex (Alhambraplan)" op een voorstelschets van Ton van de Ven uit oktober 1978 voor een attractie in Arabische sferen, waarin bootjes van buiten een Oosters paleis invaren. Dit plan zou in die fase nog gesitueerd zijn op de toenmalige Roeivijver, het water waar ook het zwembad aan lag. De opmerking staat op de tekening boven het paleis, suggererend dat het over het daar achtergelegen zwembad ging. De naam Alhambra zou dan verwijzen naar het grote kasteel in Moorse sferen dat in Andalusië ligt.

Het zwembad maakte al sinds 1953 deel uit van het Efteling-park maar was verder niet thematisch geïntegreerd. Met het vertrek van sportverenigingen uit de Efteling ontstond vanaf 1977 een discussie over de toekomst van het complex, dat deels door de gemeente als sportfaciliteit gefinancierd werd. Kennelijk was een van de gedachte mogelijkheden voor de toekomst om het aan te laten sluiten bij het plan voor de 1001-Nachtride. Het kwam er niet van - de attractie kwam aan een andere vijver en het zwembad sloot uiteindelijk in 1988.

Niettemin betekende dat niet het einde voor de zwembadplannen van de Efteling. Al in dat jaar presenteerde men ideeën voor een heel nieuw, subtropisch zwemcomplex, gesitueerd in het nog te bouwen Uitrijk: het Waterpaleis. Overigens kwam ook dat er vooralsnog niet.