De Fakir in een vitrine
Aankondigingsbord

50 jaar 'De Tuinman en de Fakir' was de tentoonstelling ter ere van het 50 jarige jubileum van de Vliegende Fakir in het Efteling Museum in seizoen 2008.

Omschrijving

In de expositieruimte staat middenin op een verhoging een groot gegolfd tapijt waarop een beeld van de fakir in kleermakerszit zit, met een fluit in zijn handen en een mand voor zich waarvan het deksel af en toe wat lijkt te bewegen. Verspreid over de muur hangen een zestal informatieborden waarop informatie te vinden is over de Fakir, maar vooral over de tulp. Op de achterste wand zien we een filmprojectie met fakir-beelden die continu wordt afgespeeld; in de vitrinekast in de hoek staan Fakir-attributen. Naast de vitrine staat een telefoonkast waar je door verschillende telefoonhoorns geluidsfragmenten kan beluisteren. Verder is tijdens heel de tentoonstelling de deur naar het binnentuintje geopend waar verschillende tulpen zijn te zien.

Van de zes informatieborden aan de muur gaan er drie over de tulp, één over de fakir in het algemeen, één over de ontstaansgeschiedenis van de Vliegende Fakir zelf en één over tulpen in de Efteling. Op de achterwand worden drie films getoond: een video met over het algemeen oude opnames van de Fakir en foto'’s van de bouw en realisatie ervan; een technisch filmpje, waarop te zien is hoe tandraderen ronddraaien, de Fakir achter de schermen beweegt en hoe de waterbakken van de tulpen worden gevuld en geleegd en de derde video is de Sprookjesboom-hit 'Stampen, Stampen, Stampen'.

De tentoonstelling had zichzelf in het onderwerp vrij beperkt tot één sprookje en werd daardoor door veel bezoekers maar kort bezocht. In vergelijking tot vorige tentoonstellingen was er weinig nieuw beeldmateriaal en weinig interessante informatie te vinden. De tentoonstelling werd een jaar later vervangen door de Holle Bolle Gijs-tentoonstelling 'Er heeft er één Honger Hoera Hoera'.

Verwijzingen