Aankondigingsbord

50 jaar 'De Tuinman en de Fakir' was de tentoonstelling ter ere van het 50 jarige jubileum van de Vliegende Fakir in het Efteling Museum in seizoen 2008.

Omschrijving

De Fakir in een vitrine

In de expositieruimte stond middenin op een verhoging een groot gegolfd tapijt waarop een beeld van de fakir in kleermakerszit zat, met een fluit in zijn handen en een mand voor zich waarvan het deksel af en toe wat leek te bewegen. Verspreid over de muur hingen een zestal informatieborden waarop informatie te vinden was over de Fakir, maar vooral over de tulp. Op de achterste wand werd een film geprojecteerd met Fakir-beelden die continu werden afgespeeld; in de vitrinekast in de hoek stonden Fakir-attributen. Naast de vitrine stond er een telefoonkast waar je door verschillende telefoonhoorns geluidsfragmenten kon beluisteren. Verder was tijdens heel de tentoonstelling de deur naar het binnentuintje geopend waar verschillende tulpen waren te zien.

Van de zes informatieborden aan de muur gingen er drie over de tulp, één over de fakir in het algemeen, één over de ontstaansgeschiedenis van het sprookje in het Sprookjesbos zelf en één over tulpen in de Efteling. Op de achterwand werden drie films getoond: een video met over het algemeen oude opnames van de Fakir en foto'’s van de bouw en realisatie ervan; een technisch filmpje, waarop te zien was hoe tandraderen ronddraaien, de Fakir achter de schermen beweegt en hoe de waterbakken van de tulpen worden gevuld en geleegd en de derde video was de Sprookjesboom-hit "Stampen, Stampen, Stampen".

De tentoonstelling had zichzelf in het onderwerp vrij beperkt tot één sprookje en werd daardoor door veel bezoekers maar kort bezocht. In vergelijking tot vorige tentoonstellingen was er weinig nieuw beeldmateriaal en weinig interessante informatie te vinden. De tentoonstelling werd een jaar later vervangen door de Holle Bolle Gijs-tentoonstelling Er heeft er één Honger Hoera Hoera.

Verwijzingen